Danci pali u zadnjoj sekundi, Španci protiv Francuza
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo u Kataru

Danci pali u zadnjoj sekundi, Španci protiv Francuza

U drugom polufinalu Svjetskog prvenstva u Kataru igrat će Španija i Francuska. Francuzi su lako riješili meč protiv Slovenaca, dok se prava  bitka vodila u duelu Španije i Danske, ali Španci su na kraju slavili sa 25:24.

Za razliku od finala u Španiji, kada su Danci u rekordnom roku razbijeni, repriza u Dohi je ponudila jedan drugi film. Tvrdo, bez kontri ili polukontri, za svaki gol se moralo pošteno izboriti. Od početka utakmice se igralo gol za gol, najveća prednost koju je jedna selekcija uspjela ostvariti nije bila veća od dva gola.

Danci su prvi isključenje na utakmici (Morros) iskoristili, te uz pomoć Landina stigli do dva gola razlike. Međutim, Maqueda i Guardiola su brzo vratili Španiju u egal. Svojih pet minuta imala je i Španija, Rivera mlađi je podigao na +2 za time out Danaca.

Nakon predaha stiže odgovor Eggerta i Tofta Hansena u jednoj od rijetkih kontri za novo izjednačenje. Mikkel Hansen je sve podredio ekipi, postigao je samo jedan gol u prvom dijelu, uglavnom se brinuo za odlične asistencije. Zato je Anders Eggert bio odličan sa čak šest golova u prvom dijelu. Valero Rivera mlađi je na drugoj strani bio najbolji Španac u prvom dijelu sa četiri gola.

Gol koji je postigao u završnici prvog dijela postigao Mikkel Hansen kao da je nagovijestio ono što nas čeka u nastavku. Mikkel se raspucao, uvezao je dva gola, ali na drugoj strani uspješno je parirao Rivera. Danska je opet prva povel dva razlike, ali je nakon toga ušla u stvaralačku pauzu, sedam minuta bez gola. Zicer nije iskoristio Larsen,  Lindberg sedmerac, ali Green na -1 skida jedan šut, pa Danska sa čovjekom manje ostaje u igri.

Kada se utakmica lomila Danci su uspjeli prodati dvije kontre Špancima, ali i jednu loptu. Entrerríos je izjednačio, Mikkel Hansen je šutirao pod pritiskom pasivnog napada, Španci su proigrali Riveru koji zabija deseti gol, Dancima je ostalo pola minute, dovoljno jer Larsen postiže gol. Španci su uzeli time out na kojem pronalaze pravu akciju. Dvije sekunde prije kraja Cañellas golom odvodi Španiju u polufinale.

Valero Rivera mlađi je na četiri gola iz prvog dijela nadogradio još šest u nastavku za ukupnih deset. Sedmerce je šutirao 5/6, dok je junak Cañellas za pet golova potrošio sedam lopti. Perez de Vargas je imao tek devet odbrana. Eggert koji je sa šest golova bio odličan u prvom dijelu, u nastavku je nestao. Mikkel Hansen u drugom dijelu trošio puno više lopti, sa golovima je dostigao Eggerta ali je imao puno veću potrošnju (5/11). Landin je skinuo deset lopti, Green ga je probao zamijentiti u finišu, nije išlo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti