Dragane, oprosti nam!
FOTO: EPA

Nema ko nije ljuljao selektorovu stolicu

Dragane, oprosti nam!

A. Beganović

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na čijem čelu se petu godinu nalazi Dragan Marković, plasirala se u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati u Portugalu.

Izabranici Dragana Markovića, iako napušteni i prežaljeni od svih, večeras su u Slovačkoj savladali domaću selekciju, te su kolo prije kraja osigurali nastup u baražu u kojem će imati priliku da se po drugi put u historiji plasiraju na smotru najboljih svjetskih selekcija.

Istina, nisu Markovićevi Zmajevi u kvalifikacijama savladali neke rukometne velesile, te nisu postali svjetski prvaci, no uspjeli su se izdignuti iznad svih nedaća i obradovali su naciju kojoj samo malo sportskih uspjeha treba pa da zaboravi na sve probleme.

A, najteže je bilo selektoru Draganu Markoviću, čovjeku koji je na klupi reprezentacije stigao krajem 2011. godine nakon katastrofalnih izdanja našeg nacionalnog tima pod vodstvom Vojislava Rađe, koji se i dalje nalazi u Stručnom savjetu Rukometnog saveza BiH.

Marković je s reprezentacijom imao i uspona i padova, a zlatnim slovima će biti upisan u historiji bh. rukometa pošto je upravo pod njegovim vodstvom naš nacionalni tim izborio učešće na jednom velikom takmičenju, Svjetskom prvenstvu.

Nakon nastupa na rukometnom Mundijalu uslijedile su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje za par dana počinje u Poljskoj. I iako su Zmajevi imali veliku priliku da se kvalifikuju na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, u tome nisu uspjeli.

Upravo taj neuspjeh bio je okidač za napade na Dragana Markovića. Nisu ga štedjeli ni mediji, zajedničkim snagama, neki s dobrom namjerom, a neki i ne, "pucali" su po selektoru. Sastavljali smo mu i tim, krojili spisak, ali Marković je sve to izdržao. U timu je stvorio sjajnu atmosferu, nije se previše obazirao na medijske kritike, "gurao" je po svom nadajući se da će reprezentaciju još jednom odvesti na Svjetsko prvenstvo.

Nakon pomenutog neusjeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, na Markovića su krenuli napadi i iz "njegove kuće", odnosno iz Rukometnog saveza BiH. Iako su iz Rukometnog saveza nakon Svjetskog prvenstva s Markovićem dogovorili potpisivanje dugoročnog ugovora, par mjeseci kasnije su počeli sa udarcima ispod pojasa. 

Lobiralo se za Bilala Šumana, Marković je bio na izlaznim vratima, no pronađeno je kompromisno rješenje. Selektoru je produžen ugovor do kraja kvalifikacija, a onda će biti raspisan konkurs na kojem će se izabrati novi selektor. Na Markovićevoj strani je rezultat, no često u Bosni i Hercegovini on nije mjerilo uspjeha, pa ne treba čuditi ako susreti baraža budu i posljednja Markovićeva, ako ništa moralna pobjeda  na klupi reprezentacije.

Ali ni to nije sve, odnosno sa kakvim se problemima suočava selektor i njegovi izabranici najbolje se vidjelo u nekoliko posljednjih dana. Na posljednja dva gostovanja, na Kosovo i u Slovačku, Markovićevi Zmajevi su putovali autobusom. Baš kao neka amaterska selekcija, a ne nacionalni tim. Država već odavno ne mari za sport, a i oni koji su po prirodi posla trebali obezbijediti normalne uslove za odigravanje susreta, to nisu uradili. Slučajno ili ne? Procijenite sami.

I zato oprosti Dragane ljubiteljima rukometa koji ti nisu vjerovali, oprosti državi za koju rukomet ne postoji, oprosti onima koji su tebe i tvoje izabranike na put za Kosovo i Slovačku "potrpali" u autobus, oprosti i onima koji ti sada čestitaju, a jedva čekaju da ti se zahvale na saradnji, te oprosti javnosti što vas prerano otpiše i nama medijima što često glumimo selektore. Oprosti, jer ljudski je griješiti...

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi