Egipat - prva neevropska reprezentacija sa naslovom

Neugodan protivnik

Egipat - prva neevropska reprezentacija sa naslovom

M. Maksimović

Večeras igramo protiv Egipta koji je godinama najjača afrička reprezentacija, prva neevropska koja je osvojila naslov svjetskog prvaka. 1993.godine, Egipat je na domaćem terenu pred 32.000 gledalaca pobijedio Dansku.

Šest godina kasnije, Egipat je treći, nakon pobjede nad Francuskom. Prije četiri godine su ponovo bili domaćini, ali bolje od četvrtog mjesta nisu mogli, baš kao ni dvije godine kasnije u Grčkoj, kada ih je preskočio Tunis.

Na ovom turniru su svoju kvalitetu pokazali već na startu protiv Španije. Prema očekivanju, na kraju su završili upravo iza Španije i Švedske. Kako se i može očekivati, igraju brzo, fizički su dobro pripremljeni i mogu biti vrlo neugodni. Iz kontri su ubojiti, u pet utakmica dosadašnjeg dijela turnira, promašili su samo četiri.

Sa krila zabijaju Said Yahia i Adel Anwar, najbolji strijelci su Moustafa Tamer i Mohamed Osama ali obojica troše dosta lopti. Kompletna selekcija je u pet utakmica izgubila 66 lopti, u prosjeku nešto malo iznad 13 po utakmici. Od trojice golmana, najveću minutažu ima Mohamed Ali Abdel Motelib.

Otrcana je fraza da se utakmice u rukometu dobijaju odbranom, ali baš protiv ovakvih selekcija, ta odbrana može doći do izražaja. Odbrana koja ne smije dozvoliti da se gosti razigraju, rastrče. Sa druge strane u napadu se mora igrati maksimalno odgovorno, jer realno Egipčani će probati nešto grubljemo igrom nametnuti svoj ritam.

Nadamo se da neće, naši momci po prvi put igraju jednu ovakvu utakmicu, imaju prednost domaćeg terena i za nadati se da će publika to znati prepoznati. Da će večeras napuniti Zetru i da će pomoći ovim momcima da naprave veliku stvar, izbore plasman među osam na svijetu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.