EHF donio odluku o proširenju Lige prvaka i EP

Popularnost rukometa natjerala čelnike na promjene

EHF donio odluku o proširenju Lige prvaka i EP

Teme:

Izvršni komitet EHF-a donio je na jučerašnjoj sjednici odluku o proširenju Lige prvaka, kao i Evropskog prvenstva za rukometaše. 

Od sezone 2015/2016 rukometna Liga prvaka brojat će 28 umjesto dosadašnja 24 kluba, a EHF je tu odluku obrazložio rastom popularnosti rukometa, pa je bilo neophodno proširiti takmičenje zbog sponzora i TV prava. 

Klubovi će biti podijeljeni u četiri grupe, s tim što će grupe A i B imati po osam klubova. Pobjednici tih grupa, izboriće direktno plasman u četvrtfinale, dok će timovi na pozicijama od 2. do 6. mjesta izboriti plasman u osminu finala u kojoj će igrati 10 klubova.

U grupama C i D učestvovaće po šest ekipa. Po najbolje dvije naći će se u polufinalu, a pobjednici će izboriti plasma u osminu finala.

Onih 10 iz A i B i ove dvije iz C i D, naći će se u knock out fazi. Šest pobjednika, pridružiće se onim ekipama koje su već izborile plasman u četvrtfinale.

Druga promjena koju je Izvršni komitet EHF-a donio odnosi se na proširenje EP, pa će tako od prvenstva 2022. godine igrati čak 24 reprezentacije umjesto dosadašnjih 16.

Postoji čak mogućnost da se to desi i na prvenstvu dvije godine ranije, ali je takva mogućnost manje vjerovatna.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.