Gladijator kao motivacija

Gladijator kao motivacija

A. Beganović

Rukometaši Bosna BH Gasa sinoćnjom pobjedom nad Constanzom došli su na korak do istojiskog uspjeha bosanskohercegovačkog klupskog sporta, plasmana među 16 najboljih evropskih ekipa.

Iako je proračun RK Bosna BH Gas daleko najniži u Ligi prvaka, iako Studenti i nemaju neku zavidnu podršku od državnih institucija, iako na domaćem parketu nemaju podršku kakvu zaslužuju, oni prkose svemu tome i prave istorijske rezultate.

Velike zasluge, ako ne i najveće za to ima i od naših vrlih "stručnjaka" osporavani Irfan Smajlagić, koji je u Bosnu došao prije godinu i pol i prihvatio se rudarskog posla.

U prvoj godini Studenti su pod njegovom palicom osvojili duplu krunu, a samo malo sportske sreće nedostajalo im je za plasman u osminu finala Lige prvaka.

Međutim, kada se očekivao iskorak i u najelitnijem evropskom takmičenju došlo je do egzodusa igrača i u novu sezonu ušlo se sa novim snagama.

Popularni Pipe opet je zasukao rukave i krenuo je u stvaranje nove Bosne. Redove Studenata pojačali su mladi i još uvijek u evropskom rukometu neafirmirani igrači, a bh. sportka javnost tražila je rezultat.

I dobila ga je. Studenti su u dvije najvažnije utakmice sa St. Petersburgom i Constanzom upisali pobjede i tako došli na korak do sna, na korak do plasmana u osminu finala Lige prvaka.

"Rad, rad i samo rad. Ukoliko se budemo pošteno odnosili prema poslu kojeg obavljamo onda ni rezultati neće izostati. Sreću treba zaslužiti, a ako na utakmicama i treninzima budemo davali sve od sebe onda ćemo je i imati", mnogo puta je Smajlagić autoru ovog teksta rekao u neformalnom razgovoru.

I tako je bilo. Rad, rad i samo rad konačno je dao rezultate. Isplatio se spartanski način života Studenata, a pred sinoćnju utakmicu Smajlagić i njegovi izabranici su imali poseban način motivacije.

Večernji trening u petak završen je i kada su svi pomislili da idu kući na odmaranje ukazao se Pipe. Na rasporedu je bilo dizanje motivacije.

Gladijator i Russell Crowe bili su na meniju. Istorijski spektakl koji je nagrađen Oscarom za najbolji film poslužio je za dizanje motivacije. I uspjelo je, kao i mnogo puta do sada, Pipe je pogodio.

Igrači su sinoć u pravom smislu riječi bili Gladijatori i za svoju beskompromisnu borbu su nagrađeni, ali ne samo oni, nego i svi bosanskohercegovački ljubitelji sporta.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.