Hasanefendić najveći adut Tunisa

Predstavljamo protivnike reprezentacije BiH na SP-u

Hasanefendić najveći adut Tunisa

Tunižani su 12. puta do sada igrali na Svjetskim prvenstvima. Na domaćem terenu 2005. godine su ostvarili svoj najveći uspjeh, osvojivši četvrto mjesto. Tada su imali na klupi sjajnog stručnjaka Seada Hasanefendića i svoju najveću rukometnu zvijezdu Wissema Hmama na terenu.

U susretu za treće mjesto poraženi su od Francuske jedan razlike. I tada kao i danas uglavnom se reprezentacija oslanjala na igrače koji igraju u Francuskoj, ali i u Tunisu. Njihovo posljednje veliko takmičenje bilo je Afričko prvenstvo ove godine. Tu su u finalu poraženi od Alžira 21:25.

Ukupno devet puta su bili najbolja selekcija Afrike, dok su na Olimpijadi igrali tri puta. U Londonu su uspjeli doći među osam najboljih. Prije četiri godine juniori Tunisa su na Svjetskom prvenstvu završili na trećem mjestu.

Dobrim dijelom na toj generaciji posložena je sadašnja postava. Hasanefendić nije pravio neke velike promjene nakon što je selektorsku palicu preuzeo od Alaina Portesa. I dalje su tu iskusni Issam Teji pivot iz Montpelliera, zatim igrač koji igra na istoj poziciji Mahmoud Gharbi iz Nantesa. Tu je još jedan iskusni, Jaleleddine Touati pa golman Wassim Helal, odnosno Selim Hedoui. Od mlađih tu su Wael Jallouz (Kiel), Hosni, Bannour, Chouiref.

Uvijek maksimalno fizički pripremljeni, često u utakmicama znaju igrati za evropske pojmove i pregrub rukomet, što može biti nezgodno. Najveći adut im je svakako selektor Sead Hasanefendić, možda i pomoć sa tribine bude prava ako bude potrebno.

Realno, nisu za velike domete, osmina finala bi trebala biti maksimum. Za nas su svakako neugodno, ali nisu bili ni Islanđani pa smo ih prošli.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.