IHF uvodi pet novih pravila u rukometu

Za Olimpijske igre u Riju

IHF uvodi pet novih pravila u rukometu

Svjetska rukometna organizacija IHF uvodi nova pravila koja bi trebala zaživjeti od 1. jula 2016. godine.

Najveće promjene koje će biti uvedene u narednim mjesecima su uvođenje plavog kartona i tačnog maksimalnog broja dodavanja prije označavanja pasivnog napada, a naravno i dalje će postojati žuti i crveni karton. 

Na svjetskom juniorskom i kadetskom prvenstvu u Brazilu u Rusiji već je testirano pet novih pravila i ona se odnose na:

1. Golman kao igrač
Golman može biti korišten kao sedmi igrač na terenu.

2. Povrijeđeni igrač
Povrijeđeni igrač mora napustiti teren poslije primanja medicinske pomoći i može poonovo ući u igru tek nakon trećeg napada svoje momčadi. 

3. Pasivna igra
Poslije podizanja ruke od strane sudije, tim ima maksimalno šest dodavanja prije šuta na gol. 

4. Posljednji minut 
U pravilima 8:5, 8:6 i 8:19, termin 'posljednji minut utakmice' trebalo bi da bude zamijenjen sa 'posljednjih 30 sekundi utakmice'.

5. Plavi karton
Sudije imaju šansu koristiti plavi karton poslije crvenog i žuta kako bi bile još određenije povodom disvkvalifikacije igrača. Ako se pokaže plavi karton, pisanja izjava će biti dodana izvještaju o kojem će Disciplinska komisija donijeti odluku. 

Nova pravila koje će uvesti IHF zvanično će "debitirati" na Olimpijskim igrama u brazilskom Rio de Janeiru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi