Iran najveća nepoznanica

Predstavljamo protivnike reprezentacije BiH na SP-u

Iran najveća nepoznanica

Najveća nepoznanica i za većinu najslabija reprezentacija grupe B je svakako Iran. Iran koji je prvi put na Svjetskom prvenstvu. U kvalifikacijama, na prvenstvu Azije, Iran je bio treći što je najveći rezultat u istoriji.

Iza sebe su ostavili jednu Južnu Koreju koja je od 1986. godine 11 puta zaredom igrala na Svjetskim prvenstvima. Upravo rezultati protiv Južne Koreje, Saudijske Arabije, pa i Katara bi mogli biti pokazatelji koliko može ova selekcija. Na Azijskom prvenstvu, Iran je remizirao sa Saudijskom Arabijom odigravši 22:22, baš kao i sa Južnom Korejom 24:24.

U polufinalu je Iran poražen od Katara, u susretu za treće mjesto je savladao UAE 29:23. Na poluvremenu je bilo +1, u nastavku vrlo brzo su Iranci otišli na +5, nakon čega više dileme nije bilo. Reprezentaciju je na Azijskom prvenstvu vodio Trafael Castillo, na raspolaganju su mu bili igrači iz domaćeg prvenstva, izdvaja se tek internacionalac Seyed Alireza Mousavi sa iskustvom igranja u Mađarskoj (Veszprém). Velika većina njegovih saigrača nosi dres ekipe Samen Al-Hojaj Sabzevar.

Pored trećeg mjesta na Azijskom prvenstvu, Iran ima jedno finale sa Azijskih igara (2010. godine) i jednu broncu (Doha 2006.). Iako su za većinu nepoznanica, realno u grupi B su najlošija selekcija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.