Irfan Smajlagić blizu preuzimanja reprezentacije Irana

Nekadašnji trener RK Bosna

Irfan Smajlagić blizu preuzimanja reprezentacije Irana

Kvlifikacioni turniri za olimpijski turnir Igara koje se narednog ljeta održavaju u Rio de Janieru igrat će se od 7. do 10. aprila 2016. godine. Direktan plasman među 12 ekipa su za sada osigurale selekcija Brazila, kao domaćin Olimpijskih igrara, te selekcija Francuske kao aktuelni svjetski prvak.

Još četiri učesnika će stići kao pobjednici kontinentalnih šampionata (Amerike, Azije, Afrike i Evrope), a preostalih šest učesnika odrediti će kvalifikacioni tuniri. Naime, igrat će se tri turnira na kojem će igrati po četiri reprezentacije, a po dvije prvoplasirane reprezentacije osigurat će nastup na Olimpijskim igrama.

Među šest ekipa koje će na OI stići kroz kvalifikacije, dva učesnika će uz Evropu dobiti još jedino Azija. Tu privilegiju najmnogoljudniji kontinent na svijetu dobio je zahvaljujući odličnom rankingu prema kojem se nalazi odmah iza Evrope. U Aziji će najvjerovatnije direktan plasman osigurati vicešampion svijeta, selekcija Katara, dok će se za drugo mjesto boriti Koreja, Iran, ali možda i Bahrein i Saudijska Arabija.

Zanimljivo je da je nekadašnji trener RK Bosna, Irfan Smajlagić, na dobrom putu da preuzme selektorsku poziciju reprezentacije Irana. Dogovor je načelno postignut, a ugovor bi se trebao potpisati u narednim danima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.