Jasna Merdan-Kolar glavna promoterka Svjetskog prvenstva

Najbolja bh. rukometašica svih vremena

Jasna Merdan-Kolar glavna promoterka Svjetskog prvenstva

A. Beganović

Bosna i Hercegovina će sredinom ove godine biti domaćin Svjetskog juniorskog prvenstva za rukometaše, a u Rukometnom savezu naše zemlje užurbano se pripremaju za organizaciju istog.

Nakon Olimpijskih igrara 1984. godine Bosna i Hercegovina će organizovati još jedno prestižno takmičenje. Ovaj put riječ je o Svjetskom juniorskom prvenstvu za rukometaše, a u Rukometnom savezu BiH su uvjereni da će prvenstvo biti organizovano na jednom visokom nivou.

Pripreme za organizaciju Svjetskog prvenstva već uveliko traju, a glavna promoterka smotre najboljih juniorskih svjetskih selekcija biće najbolja bosanskohercegovačka rukometašica svih vremena, Jasna Merdan Kolar.

Generalni sekretar Rukometnog saveza BiH, Smajo Karačić, kontaktirao je ovu nekada najbolju svjetsku rukometašicu, te joj je predložio da bude promoterka Svjetskog prvenstva, a njegov prijedlog Jasna je s oduševljenjem prihvatila.

Podsjetimo, Jasma Merdan Kolar je najbolja bosanskohercegovačka rukometašica svih vremena. Rođena je 1956. godine u Mostaru. Karijeru je počela u Lokomotivi, a šest puta je bila najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije.

U Mostaru se zadržala do 1985. godine kada odlzai u austrijski Hypo s kojim je između ostalog osvojila i Ligu prvaka. U premijernoj sezoni u Austriji bila je najbolji strijelac lige s prosječno 17 pogodaka po utakmici.

S reprezentacijom Jugoslavije između ostalog je osvojila srebro i zlato na Olimpijskim igrama. Nastupala je i za reprezentaciju Austrije koju je na Olimpijskim igrama 1992. godine vodila do petog mjesta.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.