Je li Rukometni savez BiH fantomska organizacija?

Oglasili se iz ŽRK Neretva

Je li Rukometni savez BiH fantomska organizacija?

E. Škorić

Ženski rukometni klub Neretva iz Jablanice oglasio se povodom izjava generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH Smaje Karačića.

Karačić je kazao da je žalba Neretve odbijena na redovnoj sjednici Predsjedništva i Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH, ali iz jablaničkog kluba smatraju da je sve to obmana javnosti.

U saopštenju je pojašnjeno kako je rješenje Rukometnog saveza od 1. marta ove godine Neretva zaprimila tek danas putem emaila, a kojim je pored ostalog izrečeno da se utvrđuje kako ne postoje materijalne povrede pravila igre određenih Propozicijama natjecanja, EHF-a i IHF-a, a koje povrede bi mogle imati za posljedicu poništenje utakmice između OŽRK “Jedinstvo Adler” Tuzla i ŽRK “Neretva” Jablanica, odigrane dana 16. maja prošle godine u Tuzli, te da je ta odluka konačna i izvršna.

Spomenuto rješenje potpisao je i službenim pečatom ovjerio Enid Tahirović koji se, navode u ŽRK Neretva,  predstavlja kao predsjednik RS BiH.

Iz ovog kluba navode kako Tahirović nije predsjednik RS BiH jer navodno ne postoji rješenje o upisu u registar u kome je on upisan kao zastupnik Rukometnog saveza BiH.

Spomenute navode iz RK Neretva obrazlažu i potkrjepljuju Rješenjem Ministarstva pravde BiH u kojem ih je spomenuti organ obavijestio kako Rukometni savez BiH nije upisan u registar toga Ministarstva kao i rješenjem Županijskog suda Sarajevo o registraciji Rukometnog saveza iz 1994. godine.

“I od ostalih ministarstva smo obaviješteni kako Rukometni savez nije upisan u registar udruženja, dok nas je Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo kako je Rukometni savez, kao i ostali sportski savezi, bio u obvezi da izvrši preregistraciju do 2011. godine”, navodi se.

Osim toga, ističe se kako RK Neretva nije zaprimila ni prvostupanjsko ni drugostupanjsko rješenje te kako je daleko od podnošenja zahtjeva za zaštitu zakonitosti koji će rješavati Izvršni odbor Rukometnog saveza BiH tek kada ga podnese neka od stranaka (RK “Neretva” ili OŽRK “Jedinstvo- Adler”). Isto tako, navedeno rješenje je donio Izvršni odbor RS BiH, a kako se navodi u njemu, postupajući po prijedlogu generalnog tajnika RS BiH te ovlaštenjima iz Statuta Rukometnog saveza BiH.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (Ž):

“Očigledno je kako su preskočili neke stepenice i Izvršni odbor RS BiH je izašao iz okvira svojih ovlaštenja s očiglednom namjerom da pribavi protupravnu korist ili privilegije OŽRK “Jedinstvu Adler” iz Tuzle. Sud će utvrditi je li to rješenje doneseno od strane ovlaštene osobe, kakav pravni učinak to rješenje ima i je li ono postalo konačno i izvršno, a zasigurno je da izrečena mjera osiguranja ostaje na snazi sve do naredne odluke suda o mjeri osiguranja”, navodi se na kraju saopštenja koje potpisuje tajnik RK Neretva Džemal Ovnović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi