Kadetkinje u pogonu: Do nedjelje mini pripreme na Ilidži

Pripreme ženske kadetske rukometne selekcije

Kadetkinje u pogonu: Do nedjelje mini pripreme na Ilidži

O. Lekić

Ženska kadetska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će u martu učestvovati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Slovačkoj, jučer se okupila na Ilidži na mini-pripremama koje će trajati do nedjelje.

Nakon prvog mini ciklusa priprema koje su održane u decembru ženska kadetska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo je na okupu. Ovaj put mlade rukometašice će na pripremama odraditi osam treninga, a trenerici Mersihi Sarajlić na okupljanje se odazvalo svih 25 pozvanih igračica.

"Iako je finansijska situacija u kompletnom društvu katastrofalna iz Rukometnog saveza su se potrudili i obezbijedili su nam novo petodnevno okupljanje. To nas sviju treba radovati, a na nama svima koji volimo i živimo rukomet je da sada zasučemo rukave i prihvatimo se posla", za SportSport.ba je istakla nekadašnji kapiten našeg nacionalnog tima, Mersiha Sarajlić.

Na okupljanje je pozvano 25 igračica i sve su se odazvale pozivu.

"Sve mlade rukometašice su se odazvale pozivu i to je u ovom trenutku jako bitno. Odradit ćemo na Ilidži osam treninga, a u februarau ćemo imati novo okupljanje na koje će biti pozvano 20-ak igračica. Na samom smo početku i možda ima još djevojčica koje zaslužuju reprezentativni dres i sigurno će u budućnosti dobiti priliku da pokažu šta znaju", dodala je Sarajlić.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naše mlade rukometašice će snage odmjeriti sa Norveškom, Slovačkom i Grčkom, a dvije prvoplasirane reprezentacije plasirat će se na smotru najbolji kadetskih selekcija Starog kontinenta.

"Već sam u nekim ranijim izjavama rekla da je trenutno najbitnije to što se krenulo raditi s mladim igračicama. Što se tiče kvalitete vidjet ćemo na kojem smo nivou, ali samo sistematski rad može donijeti pomak, pa bilo kakav. Norveška i Slovačka su apsolutni favoriti, a mi i Grčka smo autsajderi, no u sportu su moguća i iznenađenja. Mene lično najviše raduje to što mlade rukometašice sa velikim nestrpljenjem očekuju svako naredno okupljanje. One su u ovom svemu najbitnije", govori Sarajlić i dodaje:

"Ja ću pokušati na njih prenijeti znanje koje sam stekla igrajući u brojnim bh. klubovima, te školujući se na Fakultetu za sport odsjek rukomet. Imala sam sreću da su me kroz igrački karijeru treneirali dosta dobri stručnjaci od kojih sam mnogo naučila, kako u sportskom, tako i u onom možda i važnijem, ljudskom smislu. Tu prije svega mislim na Zlatu Zubac, nekadašnju proslavljenu bh. rukometašicu i selektoricu našeg nacionalnog tima, koja mi je i sada velika podrška. Na početku smo lijepe priče, s mnogim trenerima sam kontaktirala prije prvog okupljanja i vidim i da je njima drago što se krenulo sa radom. Njihova pomoć mi je potrebna jer ipak su oni ti koji sa ovim curicama rade godinu dana, prave od njih sportiste i ljude. Svjesna sam da će biti i podapinjana, uostalom to i nije ništa novo za naše društvo. Tu smo prvaci svijeta, no doista tome neću pridavati pažnju. Iza mene je za naše uslove dosta dobra igračka karijera, u životu sam sve postigla bez 'guranja', a uporedo sa igranjem sam se školovala na Fakultetu za sport odsjek rukomet jer sam od samog početka znala da ću ostati u rukometu", zaključila je Sarajlić.

Spisak ženske kadetske reprezentacije: Marta Gudelj – ŽRK Kosača Mostar, Matija Vučić – ŽRK Kosača Mostar, Ivana Drežnjak – ŽRK Kosača Mostar, Marija Gudelj – ŽRK Kosača Mostar, Nikolina Čutura – ŽRK Kosača Mostar, Dragana Đurić – ŽRK Borac Banja Luka, Dragana Boro – ŽRK Leotar Trebinje, Ivana Sikimić – ŽRK Leotar Trebinje, Samira Bukvić – ŽRK Bosna Visoko, Munevera Maslić – ŽRK Živinice Živinice, Mira Jošanović - ŽRK Knežopoljka Kozarska Dubica, Sumeja Mujkić – ŽRK Krivaja Zavidovići, Andrea Lučić – ŽRK Jedinstvo Tuzla, Emina Dizdar – ŽRK Bihać Bihać, Amina Oputar – ŽRK Goražde Goražde, Ema Radmilović – ŽRK Goražde Goražde, Martina Šumelj – ŽRK Ljubuški Ljubuški, Matea Šumelj – ŽRK Ljubuški Ljubuški, Jelena Boto – ŽRK Ljubuški Ljubuški, Matea Nosić – ŽRK Ljubuški Ljubuški, Ivana Kresić - ŽRK Katarina Mostar, Lucija Pršlja - ŽRK Katarina Mostar, Maja Leko - ŽRK Katarina Mostar, Edina Demić – ŽRK Lokomotiva Mostar, Josipa Bračić – ŽRK Grude Grude

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.