Kapitenu Švedske zabranjena traka u duginim bojama
Foto: EPA

Htio dati podršku LGBT zajednici

Kapitenu Švedske zabranjena traka u duginim bojama

Evropska rukometna federacija odlučila je zabraniti rukometašu Švedske Tobiasu Karlssonu kapitensku traku u duginim bojama.

Karlsson je ovim potezom želio dati podršku LGBT zajednici, a osnovni motiv takve odluke leži u činjenici da se Evropsko prvenstvo održava u Poljskoj, zemlji koja je u novembru prošle godine odbila priznati ispospolne brakove.

Kapiten Švedske je bio vidno razočaran odlukom EHF-a, a u izjavi koju je dao za lokalne medije istakao je da je potez krovne kuće evropskog rukometa i više nego sramotan.

"Ovo je sramota. Tužno je da je EHF odabrao taj put i zabranio nam da izrazimo naše humane osjećaje. Želio sam pokazati da su svi ljudi jednaki i da ih tako treba tretirati", rekao je Karlsson, te dodao:

"Moram reći da sam razočaran ovom zabranom. Prije nekoliko dana nam je rečeno da je u redu da nosimo te trake, koje su planirali nositi i kapiteni Norveške i Islanda. Njihova pravila kažu da trake moraju biti u bojama države iz koje dolazimo, a ja ne znam koju ću nositi jer imam jednu crno-bijelu i jednu potpuno crnu traku".

Švedska će svoj prvi meč na Evropskom prvenstvu u Grupi C odigrati večeras protiv Slovenije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi