Karačić: Svjetsko prvenstvo je prilika za promociju države

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo

Karačić: Svjetsko prvenstvo je prilika za promociju države

Do početka Svjetskog rukometnog juniorskog prvenstva u Bosni i Hercegovini ostalo je još 16 dana. Jedan od najvećih sportskih događaja ikada održan u našoj zemlji okupit će 24 najbolje selekcije mladih igrača do 21 godine. 

Ekipe su svrstane u četiri grupe s po šest reprezentacija. Grupna faza takmičenja, koja počinje 14. jula, igrat će se u dvoranama Zetra i KSC Skenderija ("Mirza Delibašić") u Sarajevu, Arena u Zenici, Gradskoj dvorani u Ljubuškom u banjalučkom Boriku. 

Generalni sekretar Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Smajo Karačić u razgovoru za Fenu ističe da naša zemlja spremno dočekuje učesnike prvenstva. 

"Do dolaska prvih gostiju, članova Izvršnog komiteta Međunarodne rukometne federacije - IHF, sudija, delegata i reprezentacija ostalo je još desetak dana. Prva u Sarajevo stiže selekcija Argentine 10. jula. Ubrzano se radi u svim gradovima. Dvorane u sva četiri grada su tehnički i informatički u potpunosti opremljene. Iduće sedmice stižu specijalne podloge za igranje rukometnih utakmica, koje će biti postavljene u svih pet dvorana. U Skenderiji i Boriku trenutno se obavlja rekonstrukcija, odnosno izgradnja nove svlačionice. Dvorane su dobile i nove golove, posebno izrađene za ovu priliku. Također, smještajni kapaciteti su u potpunosti spremni, hoteli su brendirani s oznakama SP-a", kazao je Karačić. 

Dodao  je da je ovo veliko međunarodno takmičenje prilika da se naša zemlja predstavi u što boljem svjetlu. 

"Svjetsko prvenstvo je velika prilika ne samo za naš sport već i za bh. ekonomiju, turizam, uopće za promociju države. Cilj nam je da svi ljudi koji posjete BiH i budu dio SP da se vrate u svoje domove s jednom drugom slikom o našoj zemlji. Učinit ćemo sve da ovo bude dosad najbolje organizovano prvenstvo. Naši ciljevi i ambicije su da se nakon ovog takmičenja kandidujemo za evropsko i svjetsko prvenstvo", kazao je Karačić. 

Tokom prvenstva u našu zemlju će doputovati više od 600 takmičara, službenih osoba, kompletan Izvršni komitet IHF-a, navijači, novinari, menadžeri i predstavnici klubova. Organizatori očekuju da će BiH  tokom 15 dana prvenstva našu zemlju posjetiti više hiljada ljudi.

U organizaciju SP-a je uključeno više od 1.000 volontera. Dosad je  akreditovano  50 stranih novinara, a u završnici se očekuje  više od 100. 

Mladi rukometaši BiH utakmice grupne faze igrat će u Sarajevu (C-grupa) sa selekcijama Konga, Slovenije, Argentine, Južne Koreje i Mađarske 

Karačić je naglasio da su ambicije naših juniora na ovom takmičenju ogromne. 

"Imamo sjajnu generaciju mladih rukometaša od kojih očekujemo plasman u četvrtfinale ili polufinale, što bi bila kruna trogodišnjeg rada ove selekcije i selektora Zdenka Grbavca", riječi su Karačića. 

Selekcija BiH u završnoj fazi pripreme boravila je 14 dana na Vlašiću, a zatim otputovala u Katar gdje je odigrala tri jake utakmice protiv Slovenije, Tunisa i Katara. Već u nedjelju bh. reprezentacija će doputovati u Sarajevo, gdje će ostati do 28. jula.

Utakmice 1. kola igrat će se 14. jula u sva četiri grada, u terminima 16.00, 18.30 i 21.00 sat. Reprezentacija BiH će svoj prvi susret igrati 14. jula u Zetri (21.00 sat) protiv Južne Koreje. Ova utakmica bit će iskorištena za zvanično otvaranje SP-a. 

Nakon prve faze takmičenja po četiri najbolje ekipe iz svake grupe idu u osminu finala, dok će se po dvije najslabije razigravati za plasman od 16. do 24. mjesta (Prezident kup). 

Svi susreti od osmine finala do finala igrat će se u Zetri, dok će se susreti za plasman od 16. do 24. mjesta igrati u Skenderiji.  

U grupnoj fazi takmičenja ulaz za sve utakmice u četiri grada bit će besplatan radi popularizacije rukometa. Od osmine finala uvodi se naplaćivanje ulaznica. Gledaoci će imati priliku da kupe paket ulaznica za sve utakmice osmine finala, četvrtfinale, polufinale i finale po jednistvenoj cijeni od 45 KM. Cijena pojedinačnih ulaznica za utakmice osmine i četvrtfinala iznost će po 10 KM, za polufinale 15 i finale 20 KM. 

Zadnjeg dana prvenstva (28. jula) u Sarajevu je zakan sastanak Izvršnog odbora  IHF-a na  kojem  će učestvovati 36 zvaničnika ove organizacije sa svih kontinenata s predsjednikom Hassanom Mustafom na čelu,  koji će u Sarajevo  doputovati 21. jula. Sastanak  će biti  priprema za kongres IHF-a, koji će  biti održan u novembru. 

"Mi smo počašćeni time što će sami vrh svjetskog rukometa doputovati u našu zemlju. Na sastanku će biti donijete važne odluke, između ostalih bit će izabran i naredni organizator svjetskog prvenstva", istakao je Karačić. 

Najveći broj reprezentacija učesnika SP-a dolazi iz Evrope -12 ekipa, po četiri ekipe dolaze iz Afrike i Azije, te po dva predstavnika iz Okeanije te Južne i Sjeverne Amerike. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.