Katar prva selekcija van Evrope u finalu SP-a

Šarić i Katar ispisali nove stranice rukometne istorije

Katar prva selekcija van Evrope u finalu SP-a

Činilo se kako je Katar ulaskom u polufinale napravio puno, pobjeđivali su u grupnoj fazi, pa onda redom su izbacili Austriju, Njemačku i onda danas Poljsku za najveću priču u istoriji svjetskih prvenstava definitivno. Priču koja bez obzira kako završi utakmica u nedelju će se teško skoro ponoviti.

Posljednji put je Azija imala u finalu Olimpijade Južnu Koreju, Katar je postao prva selekcija van Evrope koja je izborila ulazak u finale rukometnih svjetskih prvenstava. U dosadašnja 23 izdanja sve medalje osvojije su reprezentacije sa Starog kontinenta.

Danas su u polufinalu srušili Poljsku koja je u prvom dijelu imala pet puta prednost od dva gola, ali nakon dvadesete minute više niti jednom nisu bili u vodstvu. I ne samo da nisu bili u vodstvu nego su posljednji put na gol zaostatka bili u 24 minuti utakmice. Od tog trenutka do kraja utakmice Katar je vodio, dva, tri, pa i četiri razlike.

Poljaci su tokom prvenstva dobrim dijelom imali jaku odbranu, dobrog Szmala na golu, danas ništa od toga. Primili su 31 gol, Szmal je imao svega četiri odbrane. Većim dijelom prvog poluvremena gledali smo okršaj Rafaela Capotea i Michaela Jureckog. Odbrane nisu ponudile ništa spektakularno, baš kao ni golmani, pogotovo Poljski.

Domaćini su čekali svoju priliku, Šarić je uspio nešto odbraniti, Rojewski je izgubio jednu loptu, pa je Katar prvi put došao na plus tri. Eldar Memišević je sa krila zabio svoj prvi gol za 15:12. Imali su domaćini i napad za četiri gola prednosti, ali je nakon prvog dijela na semaforu stajalo 16:13. Tih posljednih deset minuta Katar je dobio 6:3. Jurecki i Capote su bili poravnati, obojica sa po šest golova.
Poljaci su do poluvremena sakupi osam izgubljenih lopti.

U nastavku je stao Capote, ali se zato razbranio Šarić koji vrlo brzo došao na 45 posto odbrana. Nisu molgli ni sa dva pivota Poljaci, ni sa čovjekom više. U svom stilu, domaći rukometaši ne jure, nema kontri, polukontri, ali ali polako podižu svoju prednost na plus četiri. Polajci su zaprijetili, došli su na -2, nakon čega Rivera zove time-out. Njegova selekcija odlično reaguje nakon predaha, Mallash podiže onovo na plus četiri, ali nije kraja. Hassab je skrivio sedmerac koji realizuje Jurecki, ali mogu domaćini sa igračem manje da realiziju ne jedan nego dva napada. Pokušali su Poljaci u jurnjavi i igri gol za gol
nešto napraviti nije išlo.

Malash je sa šest golova stigao Capotea, s tim da su Malash i Hassab odigrali svoju utakmicu iz snova.
Jedan je bio na 6/6, drugi na 5/5. Šarić je u u jednom trenutku bio skoro na 50 posto odbrana, u finišu je pao na 35 (12/24). Poljacima je definitivno falio golman, jača odbrana, zato devet golova Michaela Jureckog i pet Jurkiewicza izgleda premalo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.