Lazarov i iskustvo najveći plus Makedonaca

Predstavljamo protivnike reprezentacije BiH na SP-u

Lazarov i iskustvo najveći plus Makedonaca

Makedonci posljednjih godina puno ulažu u rukomet, rezultati su vidljivi. Na klupskom tako i na reprezentativnom planu. U posljednjih pet godina, dva puta su se pojavili na Svjetkom, dva puta na Evropskom prvenstvu. Ukupno su do sada igrali šest puta na završnim smotrama.

Prvi put su se pojavili 1998. godine na Evropskom prvenstvu u Italiji. Na kraju su bili posljednji, jedan bod su otkinuli Rusima. Sljedeće godine su se pojavili na svjetskoj smotri u Egiptu. Iza sebe su ostavili Kuvajt, Kinu, Argentinu, Saudijsku Arabiju, Nigeriju i Australiju, završili su na 18. mjestu sa jednom pobjedom.

Na Svjetsko prvenstvo dolaze ponovo 2009. godine u Hrvatskoj. U baražu su izbacili Island, a onda u grupnoj fazi pobjeđuju Poljsku i Rusiju, sa drugog mjesta prolaze u drugi krug. Tamo gube sve tri utakmice, na kraju su tek 11. Kiro Lazarov je najbolji strijelac turnira sa 92 gola.

Najveći rezultat Makedonci su do sada napravili na Evropskom prvenstvu u Srbiji. Opet na krilima odličnog Kire Lazarova ali i navijača kojih je bilo kao da se igra u Makedoniji. U Nišu uzimaju bod Švedskoj, pobjeđuju Češku, u drugom krugu su bolji od Srbije i Poljske, tijesno gube od kasnijih prvaka, Danske. Od polufinala su bili bod udaljeni. Na kraju su dobili Sloveniju za sjajno peto mjesto. Lazarov je postigao 61 gol, igrali su još Stoilov, Alushovski, Angelovski, Mojsoski, Dimovski...

U Španiji prošle godine nisu briljirali, bili su daleko slabiji, a plasman u osminu finala su izborili zahvaljujući pobjedama protiv Čilea i Katara. Kontra Njemačke nisu imali šanse. zaustavili su se na 14.mjestu, Lazarov je bio peti strijelac sa 44 gola. Zadnje veliko takmičenje na kojem su gledali Makedonce, bilo je ono u Danskoj ove godine.

U susretu za prolaz u drugi krug, uspjeli su nekako dobiti Austriju, bolje od desetog mjesta nisu mogli. Nakon poraza od Islanda puklo je među igračima. Angelovski se kao najiskusniji obrušio na dvojicu igrača koji su dobili pasoše Renata Vugrineca i Nemanju Pribaka, nakon čega se Obrvan zahvalio Angelovskom. Na putu za Katar su eliminisali Grčku. Sedam golova Lazarova je bilo dovoljno za gostujućih +2, u revanšu su odigrali za publiku, završilo je 35:23.

Reprezentacija je sastavljena od igrača Vardara i Metalurga, s tim da je Kiro Lazarov igrač Barcelone,
golman Borko Ristovski brani u Gummersbachu. Kao i kod Austrijanaca i ovdje je puno iskusnih. Od Vugrinec sa 38, preko Kire sa 33, Mojsoskog (32), Dimovskog  (34), Jonovskog (33). Od svih reprezentacija u grupi B, Makedonce poznajemo možda i najbolje. Imaju iskustvo, određenu kvalitetu, igrača koji može puno zabiti, ali ako budemo pravi možemo im se suprostaviti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.