Mlade Grkinje napustile utakmicu zbog imena "Macedonia"

Skandal u Skoplju na Evropskom prvenstvu do 17 godina

Mlade Grkinje napustile utakmicu zbog imena "Macedonia"

O. Lekić

Mlade rukometašice reprezentacije Grčke napustile su utakmicu protiv Makedonije na Evropskom prvenstvu do 17 godina, koje se održava u Skoplju, jer je na trenerkama stručnog štaba suparnica pisalo "Macedonia", prenijeli su lokalni mediji.

Grkinje su se poslije zagrijavanja povukle sa terena kada su himne trebale biti intonirane, ali iako su se poslije desetominutnog ubjeđivanja službenika Evropske rukometne federacije (EHF) i Rukometne federacije Makedonije, rukovodstvo ih je ponovo povuklo u svlačionicu ubrzo poslije početka utakmice.  

Meč mladih rukometašica dvije susjedne zemlje je prekinut nakon samo 32 sekunde, jer je rukovodstvu i rukometašicama reprezentacije Grčke zasmetalo to što na trenerkama stručnog štaba Makedonije piše "Macedonia".

Grčki selektor je zatražio time-out, da bi odmah nakon toga povukao ekipu sa terena.

Prema pravilima sudije su sačekale 15 minuta da se mlade Grkinje vrate na teren, a kako se to nije dogodilo proglasile su službenu pobedu selekcije Makedonije.

Podsjetimo, od raspada Jugoslavije, Grčka se protivi nastojanjima Makedonaca da svoju nezavisnu državu nazovu Makedonija smatrajući da oni imaju istorijsko pravo na to ime, jer se tako zvala i zove regija na sjevero-istoku grčke države, kako moderne, tako i antičke.

Grčka je stavila veto na ovo ime, pa je i danas zvanično ime ove države Bivša Jugoslovensa Republika Makedonija.

 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi