Svjetski prvak iz 1986. analizirao utakmice četvrtfinala

Mrkonja: Španija - Danska utakmica dana, Hrvati će se dići

Svjetsko prvenstvu u rukometu nastavlja se danas utakmicama četvrtfinala, a sva četiri susreta donijet će mnogo uzbuđenja. 

Legendarni reprezentativac Jugoslavije i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Jasmin Mrkonja, analizirao je parove četvrtfinala Svjetskog prvenstva za čitaoce portala SportSport.ba.

Hrvatska - Poljska

"Hrvatska nije nešto sjajno odigrala do sada, ali iz iskustva znamo da takve ekipe počinju od četvrtfinala da igraju svoj najbolji rukomet. Očekujem da se oni podignu i da pokažu do sada najbolju igru na turniru. Ako se to ne desi, mogu vrlo lako da izgube, je Poljska diže svoju formu iz utakmice u utakmicu. To je ekipa sa iskusnim igračima, pobjede im daju dodatni adrenalin i ta utakmica će biti izuzetno zanimljiva," riječi su Mrkonje. 

Francuska - Slovenija

"Francuska je bila favorit broj jedan i prije početka Svjetskog prvenstva. Pokazala je svoju snagu i ovdje, mada te velike ekipe ne mogu ni da se motivišu u grupnoj fazi. Dovoljno im je da pobjede. To ne umanjuje njihovo mjesto favorita. Slovenija je igrala u promjenjivoj formi. Dosta rotiraju, što ih je i spasilo protiv Makedonije. Mislim da je to bio i njihov cilj, plasman u četvrtfinale. Nemaju šta da izgube, bit će zanimljiva utakmica, ali ja vjerujem da će to Francuzi dobiti," kaže Mrkonja. 

Katar - Njemačka 

"Mi smo to primijetili, mi koji gledamo iz neutralnog ugla. Međutim to je tako na svakom prvenstvu, domaćin je za 20 posto favoriziran. Očekivanja domaće javnosti su velika. Nagrade su velike, samo ako dođu do polufinala. To je skup dobrih i iskusnih igrača, ali mislim da to nije dovoljno na jednom ovakvom dugačkom takmičenju. Tu treba jedna uigranost. Njemačka je dobila wild card i opravdala ga. Sada su i oni osiguravanjem kvalifikacija za Olimpijadu ispunili cilj. Mislim da su u ovom duelu blagi favoriti u odnosu na domaćina," kaže Mrkonja. 

Španija - Danska 

"Mislim da je to utakmica dana. Španci su pokazali da su jako dobri. Imaju visok tempo, melju protivnika, rotiraju dosta. Imaju iskustvo. Danci su za nijansu lošiji nego prethodnih godina. Međutim uvijek su spremni da igraju na vrhunskom nivou sa bilo s kim na svijetu, tako da zaista mislim da je to utakmica dana," kaže Mrkonja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.