Naredna dva dana praznik rukometa u Zenici

Međunarodni memorijalni turnir "Zaim Kobilica"

Naredna dva dana praznik rukometa u Zenici

D. Kurbegović

Sutra i prekosutra Zenica će biti pravi praznik rukometa. 

Naime, u zeničkoj Areni održat će se 2. Međunarodni memorijalni turnir "Zaim Kobilica" u znak sjećanja na Zeničanina i nekadašnjeg rukometaša Čelika, reprezentacije BiH, ali i legende italijanskog rukometnog kluba Prato, te i reprezentacije Italije.

Danas je održana i press konferencija uoči početka ovog veoma kvalitetnog turnira, koji će sigurno iz godine u godinu biti sve jači. U ime organizatora obratili su se Sanel Hasanović, te Vladimir Zeljko.

"Zadovoljstvo nam je da organizujemo ovakav turnir, s obzirom na to da je Zaim Kobilica ostavio dubok trag kako u našem, tako i u rukometu u Italiji. Kada su u pitanju tehnički detalji, turnir počinje sutra od 16 sati kada će se sastati RK Čelik i Sloga Kraljevo iz Srbije, dok je druga utakmica na rasporedu u 18 sati, a sastat će se RK Vogošća i RK Nexe Našice.  Kada je u pitanju drugi dan turnira, u 18 sati u subotu će biti utakmica za treće mjesto, dok je u 20 sati na programu finale. Ovu organizaciju je podržalo dosta sponzora, ali i da smo ostali bez pomoći nadležnih organa iz Zenice. Nekako smo se skupili i organizovali ovu manifestaciju, koja je od velikog značaja za naš grad, ali i rukomet u Zenici. Kada je u pitanju ceremonija otvaranja turnira, ona će biti sutra nakon prve utakmice negdje oko 17:30 sati uz prisustvo i postrojavanje svih ekipa" istakao je Hasanović.

Vladimir Zeljko bio je prijatelj sa Zaimom Kobilicom, zajedno su igrali, te je za njega ovaj turnir također veoma emotivan.

"Zaim je istinska veličina, nažalost po drugi put tek organizujemo ovaj turnir, nadam e da nećemo stati na tome. Iz godine u godinu trebamo jačati ovaj turnir, jer Zaim to sigurno to i zaslužuje. Van ljudskim naporima smo organizovali ovaj turnir, jer sigurno da za naš rukomet znači puno. Trudili smo se da dovedemo dobre ekipe, narednih godina očekujemo i da povećamo broj ekipa i da opravdamo sam naziv turnira. Nexe će doći u kombinovanoj ekipi, a znamo da su oni iza Zagreba što dovoljno govori o kvaliteti, Sloga iz Kraljeva je možda za nas nepoznanica, ali znamo kvalitete rukometa u Srbiji. Tu je Vogošća, koja je godinama u vrhu, te koja ima nekoliko igrača iz Zenice u svojim redovima. Naš rukometni klub Čelik će biti u podmlađenom sastavu i ovom prilikom pozivam sve ljubitelje rukometa da dođu sutra i prekosutra u Arenu, da pogledaju dobar rukomet, te da odaju počast na istinsku legendu Zaima Kobilicu", kazao je Zeljko.

Trener Seldin Rizvanović je govorio o ekipi Čelika, koja će biti podmlađena u odnosu na prethodne sezone.

"Od 1. augusta smo krenuli s radom, treniramo dva puta dnevno na Atletskom stadionu i Areni, upravo radi ovoga turnira smo se ubrzano pripremali. Svaki dan to je sve bolje, imamo mladu ekipu koja napreduej iz dana u dan. Nismo puno u pogonu, tako da nismo na fizički željenom nivou, ali kod igrača se vidi motiv, želja i trud. Nadam se da će pružiti svoj maksimum u naredna dva dana i pokazati da imaju kvalitete. Momci izgaraju i žele i to se vidi na treninzima, biće fin rukomet u ova dva dana sigurno. Bitno ej da napretka ima i da će to biti sve bolje, ova ekipa sem ora zadržati jedan olimpijski ciklus, jer ako se zadrži u roku od četiri godine ovu ekipu vidim u vrhu Premijer lige. Kada je u pitanju ovaj turnir, to je jako emotivno za nas, kolika je veličina Zaim bio u italijanskom Pratu, govori činjenica da će nova dvorana u tome gradu biti nazvana po njegovom imenu. Dobro se zna da je rahmetli Zaim Kobilica obolio odnosno preselio od karcinoma pluća. Ovim putem apelujem na sportiste i građane, da što manje konzumiraju cigarete, ja zadnji put kada sam vidio Zaima u Areni, on je izgledao kao da je na njegovih 40 godina dodao još 40 godina, nedugo zatim je preselio. Bio je moj uzor i svih nas koji se bavimo ili smo se bavili rukometom", kazao je Rizvanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi