Nezadovoljstvo RA Dundo Bears

Saopštenje za javnost

Nezadovoljstvo RA Dundo Bears

O. Lekić

Na adresu našeg portala stiglo je saoptenje Rukometne akademije Dundo Bears iz Cazina koje vam prenosimo u cijelosti.

Rukometna akademija DUNDO BEARS iz Cazina, ovim putem vas želi upoznati sa određenim nepravilnostima u radu Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine kod organizacije takmičenja za mlađe kategorije, te vas ljubazno molimo da o ovome obavijestite i cjelokupnu BiH javnost.

Za dan 29.05.2011. godine, u Cazinu, zakazana je završnica prvenstva BiH za mlađe kategorije uzrasta '94 i mlađi za ekipe sa tzv. "bošnjačkog" dijela Rukometnog saveza BiH a u skladu sa odlukom i obaviješću komesara za mlađe kategorije Samira Suljevića (u prilogu). U istom dokumentu, komesar Suljević konstatuje da je RA Dundo Bears odustala od daljeg takmičenja.

U ovom događaju ne bi bilo ništa čudno da su prethodna takmičenja koja prethode završnom turniru okončana i da smo mi iz RA Dundo Bears stvarno odustali od takmičenja!! Naime, takmičenje u grupi za područje Unsko-sanskog kantona nikad nije okončano jer nisu odigrane sve planirane utakmice a razlog ovom leži u činjenici da organi i tijela RS BiH nisu u roku od 3 mjeseca odlučili po prigovorima i žalbama, te zahtjevu naše Akademije za poništenje i ponovno igranje određenih već odigranih utakmica. Da stvar bude još gora, Komesar cjelokupnog takmičenja RS BiH, gospodin Zdenko Alpeza, koji je prema propozicijama takmičenja, drugostpeni organ u ovakvim slučajevima, NIKAD NIJE ni dobio niti jednu od naših žalbi i urgencija pa tako nije ni mogao postupati i donijeti svoju odluku ma kakva ona bila!!! Zašto je to tako, treba pitati ljude u kancelariji RSBiH i komesara Suljevića jer su sve naše žalbe uredno proslijeđene na zvanične kontakte RSBiH o čemu imamo i potvrde slanja.

Ono što nam posebno smeta je činjenica da nakon svih ovih nepravilnosti i ukazivanja na njih, te nepostupanja tijela RSBiH po našim podnescima, komesar Suljević nam je, valjda da bi nas umirio i "podmitio", ponudio učešće na tzv. baraž turniru čiji pobjednik ostvaruje pravo učešća na završnom turniru što smo mi kategorički odbili jer smo smatrali da takva odluka nema niti jednog pravnog osnova niti mi želimo da budemo nagrađeni ili povlašteni u bilo kom pogledu u odnosu na bilo koji drugi klub bilo gdje u BiH.

Ovakvo ponašanje komesara Suljevića i drugih dužnosnika Saveza je direktno u suprotnosti sa propozicijama takmičenja Saveza i predstavlja grubo kršenje prava naše Akademije a nadasve prava na pravičan postupak i prava na pravni lijek. Stoga ćemo zaštitu svojih prava tražiti sudskim putem u BiH i kod nadležnih tijela EHF-a i IHF-a bez obzira koliko će to trajati i kakve će sve moguće posljedice imati.

Ukoliko se ovakve stvari nastave tolerisati i ukoliko RSBiH ne bude postupao u skladu sa svojim vlastitim propisima i međunarodnim propisima kojih su se dužni pridržavati, Rukometna akademija DUNDO BEARS će formalno istupiti iz RSBiH i nastaviti da radi po svom planu i programu bez učešća u bilo kakvim takmičenjima u organizaciji RSBiH, koji je i tako još jedini sportski savez u BiH u čijem Statutu doslovno stoji nešto što da nije žalosno bilo bi smiješno:

"Član 1.

Rukometni savez Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu RS BiH) je strukovni sportski savez Rukometnih klubova iz Bosne i Hercegovine; i predstavnika Rukometnog Saveza H-B sa sjedištem u Mostaru ( u daljnjem tekstu RS H-B ) i predstavnika Rukometnog saveza Republike Srpske sa sjedištem u Banja Luci (u daljnjem tekstu RS RS )".

A to što svake godine imamo sve manje klubova koji rade sa djecom i što se broj djece uključene u rukometni sport sveo na minimum, to nikog nije briga. O uslovima u kojima i to malo djece radi bolje je i ne govoriti.

Na kraju ali ne i najmanje bitno, mi iz RA Dundo Bears želimo da poručimo cjelokupnoj javnosti u BiH da su ovakva ponašanja nedospustiva i sramotna jer se ovdje ipak radi o DJECI a mi koji radimo sa djecom imamo posebnu obavezu i odgovornost u odgoju te djece koja će izrasti u zrele ljude jednog dana. Ako ih u ovom uzrastu učimo i navikavamo ovakvom ponašanju i ovakvim pravilima igre, šta onda sutra očekivati od njih i kako očekivati da ikad u ovoj zemlji bude napretka u bilo kom smislu pa tako i u sportu. Na žalost, u takvom slučaju, nikakve organizacije svjetskih i inih prvenstava neće nam pomoći.

Naša osnovna misija je bila i biće ODGOJITI ČOVJEKA KROZ SPORT a do trofeja "preko leševa" neka idu drugi koji misle da je samo to bitno!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.