Ništa od nove senzacije Katara: Francuska prvak svijeta!
Foto: EPA

Rukometno svjetsko prvenstvo

Ništa od nove senzacije Katara: Francuska prvak svijeta!

E. Škorić

Francuska rukometna reprezentacija osvojila je Svjetsko prvenstvu u Kataru jer je u finalu u Dohi pobijedila domaću selekciju sa 25:22.

Francuska je opravdala ulogu favorita i stigla do petog naslova svjetskog prvaka, ukupno 10. naslova na velikim takmičenjima. Prethodno su Francuzi osvajali zlatne medalje na šampionatima svijeta u Islandu 1995., Francuskoj 2011., Hrvatskoj 2009. i Švedskoj 2011. godine. Uz sjajne Karabatića, Naricssea, Guigoua, Barcheta i iskusnog Omeyera na golu, Franuzi su još jednom izašli iz svega kao pobjednici.

Danijel Šarić je sjajno branio na golu Katara, u čijoj reprezentaciji igraju brojni stranci, među njima i Bosanac Eldar Memišević, ali kvalitet je u ovom trenutku ipak na strani Trikolora.

Katar je prvi poveo, ali su Francuzi brzo preokrenuli na 2:1. Marković je imao dvije greške, da bi Karabatić pogodio za 3:1 prednost Francuske. Capote je na drugoj strani pogodio za 3:2, ali sjajni Karabatić odmah uzvraća i nakon sedam minuta Francuska je vodila 4:2.

Marković je postigao svoj prvi gol na današnjem susretu, pa je Katar zadržao priključak za favorizovanim Francuzima, a onda je uslijedila odbrana Šarića, no Marković ovaj put ne pogađa. Narcisseov prvijenac je u 11. minuti vratio dva gola prednosti Francuskoj (5:3). Maglajlija Eldar Memišević nakon kontre smanjuje na 5:4.

Mallash je postigao gol za 6:5 u trenutku kada su Katrani imali igrača manje, ali uzvraća Guigou (7:5). Uslijedilo je isključenje za Capotea, pa je domaćin igrao nekoliko sekundi s dva igrača manje. Francuzi su došli i do osmog gola (8:5). Karabatić iz kontre postiže treći gol i Triokolori su se nakon 16 minuta odlijepili na plus četiri.

Marković koristi sedmerac za Katar, ali Narcisse sjajno matira Šarića, postiže treći gol i opet je Francuska na velikih plus četiri (10:6). Omeyer brani udarac Markovića, Katar radi brojne tehničke greške, a Francuzi to koriste, pa su stigli i do pet golova prednosti (11:6), no Capote postiže drugi gol iz drugog pokušaja za 11:7 nakon 22 minute igre.

Gigou je iskoristio sedmerac na majstorski način, Stojanović je ostao ukopan, te Francuska nastavlja da neumoljivo ide ka zlatnoj medalji. Karabatić nastavlja da uništava gol Katara, Francuska je imala ogromnih šest razlike (13:7). Katar je napravio mini seriju i smanjio razliku na četiri razlike (13:9). Francuski selektor je pozvao time-out.

Marković je matirao Omeyera sa sedam metara, pa je Katar sa minus šest stigao do minus tri. Šarić je odbranio zicer, ali Omeyer bilježi 100. odbranu na prvenstvu i zaustavlja Markovića, no Nikola Karabatić je neumoljiv i petim golom prekida seriju Katara. 

Na kraju, prvo poluvrijeme 24. SP-a završeno je rezultatom 14:11 u korist Francuske, koja je imala i plus šest u 23. minuti (13:7). Karabatić je u prvih 30 minuta postigao šest golova, dok je Omeyer imao svega tri odbrane, a na drugoj strani Marković i Capote su postigli po četiri gola, dok je Šarić sa sedam odbrana održavao Katar na životu.

Odmah na otvaranju drugog dijela Katar smanjuje na 14:12 i rodila se nada kod domaćina da može do nove senzacije. Mallash nakon greške Francuza postiže pogodak za minus jedan, a podsjetimo da je u 23. minuti Francuska vodila šest razlike.

Katar je mogao do izjednačenja, ali rođeni Maglajlija, Eldar Memišević, pogađa u glavu Omeyera, koji je sakupio četvrtu odbranu.

Sorhaindo je prekinuo seriju Katara na asistenciju Karabatića, pa je Francuska otišla na plus dva (15:13). Markovićev udarac zaustavlja Omeyer, koji se razbranio u nastavku.

Barachet, koji je danas igrao jako malo, postiže pogodak za 16:13 i Francuzi su relativno brzo došli na prednost koju su imali na poluvremenu. Na drugoj strani, u 34. minuti, Marković je precizan za 16:14. Porte prvim golom Trikolore vraća na plus tri nakon šest minuta igre u nastavku.

Omeyer je uz pomoć bloka zaustavio udarac Markovića, ali i Šarić brani na suprotnoj strani nakon udarca Narcissea. Vidal je smanjio na 17:15. S igračem manje, Katar smanjuje na 18:16 u 40. minuti, a onda sjajni Marković smanjuje na gol zaostatka i uz to su imali igrača više u polju. Vrlo važan gol za Francuze, dok su igrali s igračem manje, postigao je Barachet (19:17). Capote je bio stoprocentan i postigao je peti gol iz petog pokušaja za 19:18 nakon 43 minute igre.

Barachet je postigao treći uzastopni gol i on je u presudnim trenucima održavao frnacusku prednost od dva gola (20:18). Vidal matira Omeyera i Katar je opet na jedan gol zaostatka. I onda sjajni Šarić bilježi 12. asistenciju, te daje šansu Kataru da nakon dužeg vremena izjednači rezultat. Ipak, uz dobar blok Francuza Omeyer bilježi petu odbranu u drugom dijelu.

Fernandez je pogodio za 21:19, Porte za 22:19 i devet minuta prije kraja su Onestini izabranici opet vodili tri razlike. Marković poslije time-outa smanjuje rezultat na 22:20 svojim sedmim golom. Porte je zabio za 23:20, ali Vidal je brzo smanjio na dva razlike (23:21). Nakon dobre kontre Francuska stiže do 24:21 i čini se da je u tim trenucima sve bilo gotovo obzirom da je do kraja bilo ostalo još svega pet minuta. No, nije, bar ne još nekoliko minuta... Capote je postigao gol za 24:22, Barachet je pogodio stativu iz sedmerca, došao do lopte, ali sudije su je dodijelile reprezentaciji Katara. No, tri minute prije kraja ne pogađaju domaći, na drugoj strani Narcisse nakon soloakcije postiže gol za 25:22.

Narcisseov gol u 58. minuti bio je jedan od važnijih za Francusku na Svjetskom prvenstvu. Omeyer bilježi još jednu odbranu i ovjerava pobjedu Francuske. Do kraja je ostalo 25:22 i uslijedilo je veliko slavlje Francuza. Zasluženo, jer su bili najbolji na smotri najboljih svjetskih selekcija u Dohi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.