Okupile se bh. rukometne kadetkinje

Uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Okupile se bh. rukometne kadetkinje

O. Lekić

Ženska kadetska rukometna reprezentacije Bosne i Hercegovine (igračice do 17 godina) okupila se danas u Sarajevu pred nastup na kvalifikacijama za evropsko prvenstvo, koje će se sredinom augusta ove godine igrati u Poljskoj.

Mlade bh. rukometašice nakon trodnevnih priprema putuju u slovačku Nitru u kojoj će od 22. do 24. marta učestvovati na turniru Sedme kvalifikacione grupe.  

Uz BiH i domaćina Slovačku na turniru će još igrati selekcije Grčke i prvog favorita - Norveške. Dvije najbolje ekipe izborit će plasman na EP.

Prvi susret u kvalifikacijama bh. kadetkinje igraju 22. marta protiv Slovačke. Dan kasnije sastaju se s Norveškom, a 24. marta igraju sa Grčkom.
 
"Do polaska u Slovačku odradit ćemo još tri zajednička treninga. Sve pozvane igračice su se odazvale i večeras smo imali prvi trening. Nemamo mnogo vremena za uigravanje, no šta je tu je. Hendikep nam predstavlja to što se povrijedila mlada rukometašica Borca, Dragana Đurić, koja je i u odbrani i napadu imala veoma važnu ulogu. Međutim, iz ove kože ne možemo u drugu, pa ćemo možda malo i promijeniti igru u odbrani", za SportSport.ba kaže selektorica našeg kadetskog nacionalnog tima Mersiha Sarajlić.

"Norveška i Slovačka su apsolutni favoriti, dok smo mi i Grčka autsajderi. Međutim, to ne znači da nećemo učiniti sve kako bismo napravile iznenađenje. Odigrale smo četiri prijateljska susreta sa Crnom Gorom i u posljednjem smo upisale pobjedu, pa nam to daje dozu optimizma. Istina, biće teško, no sportašice smo i ne preostaje nam ništa drugo nego da vjerujemo u uspjeh. Norveška i Slovačka u ovoj dobnoj skupini redovno učestvuju na Evropskim prvenstvima, a Norvežanke su na posljednja dva bile bronzane. Sama ta činjenica dovoljno govori o kvaliteti naših protivnica. Mi u Slovačku idemo bez imperativa i to nam može biti i neka mala prednost. Djevojčice ne želim previše opterećavati rezultatom jer tek su odnedavno zajedno. Imamo podršku od Rukometnog saveza, a bitno je to da se krenulo s ozbiljnim radom s ovim rukometašicama i ako tako i nastavimo, rezultat će prije ili kasnije doći", zaključila je Sarajlić.

Spisak bh. reprezentacije: Marta Gudelj (Kosača), Matea Šumelj (Ljubuški), Amina Oputar (Goražde), Josipa Bracić (Grude), Mira Jošanović (Knežopoljka), Edina Demić (Lokomotiva), Matea Nosić (Ljubuški), Ivana Krešić (Katarina), Nikolina Čutura (Kosača), Martina Šumelj (Ljubuški), Sumeja Mujkić (Krivaja), Marija Vučić (Kosača), Jelena Boto (Ljubuški), Semira Bukvić (Bosna), Ivana Sikimić (Leotar) i Lucija Pršlja (Katarina).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.