Počinje rukometni turnir "Više od igre" u Sarajevu

Od 2. do 4.9.2016. godine

Počinje rukometni turnir "Više od igre" u Sarajevu

O. Lekić

U organizaciji Udruženja za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta – SPIRITUS, danas u 12:00h u dvorani „GRBAVICA“ održana je press konferencija povodom I. Međunarodnog rukometnog turnira za kadete (U-17) pod nazivom „VIŠE OD IGRE“ koji će se održati od 02.09. do 04.09.2016. godine u sportskoj dvorani „GRBAVICA“.  

Press konferenciji su prisustvovali gospodin Dejan Radović – PR rukometnog turnira, gospodin Marko Matović – Predsjednik Udruženja SPIRITUS, gospodin Sanjin Kolaković trener Selekcije Grada Sarajeva, gospodin Esad Kurtagić – koordinator Selekcije Grada Sarajeva i gospodin Nedžad Koldžo – načelnik Općine Novo Sarajevo.

Na turniru za igrače rođene 1999/2000. godine, koji će biti održan od 2. do 4. septembra u novootvorenoj sportskoj dvorani "Grbavica", nastupit će ukupno osam timova: Pick Szeged (Mađarska), Vardar Skoplje (Makedonija), Celje Pivovarna Laško (Slovenija), Crvena Zvezda (Srbija), Balić & Metličić (Hrvatska), te ekipe iz BiH - Izviđač Ljubuški, Bosna Centrotrans i domaćin - Selekcija grada Sarajeva.

Organizator ove sportske manifestacije je Udruženje za podsticaj kulture, turizma, umjetnosti i sporta Spiritus Sarajevo.

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare istakli organizatori, sve je spremno za turnir čiji je cilj da se rukomet u glavnom gradu BiH popularizira kao sport i da se što veći broj djece uključi u rukometne škole na području Sarajeva. Turnir će ujedno biti i prvi veliki projekat u novootvorenoj sportskoj dvorani Grbavica koja će, kako je rečeno, zasigurno biti hram sporta u Sarajevu. Također, organizatori ovim sportskim događajem žele pomoći klubovima da uspostave bolje međusobne odnose sa ciljem da talentovanim mladim igračima ovog uzrasta obezbijede uslove koji su im potrebni da postanu vrhunski igrači.

Klubovi iz Sarajeva, pogotovo njihove mlađe selekcije, nemaju često priliku da igraju sa svojim vršnjacima iz regiona i Evrope jer učešće na takvim turnirima iziskuje određena finansijska sredstva kojima klubovi s ovog područja ne raspolažu - poručili su organizatori. 

Marko Matović iz Udruženja Spiritus; Sarajevo rekao je da je namjera da se turnirom pokaže kako je Sarajevo grad sporta. - Rukomet smo organizovali za kadete jer se s njima može korektno sarađivati i u sportu su još uvijek iz čiste ljubavi, a ne iz nekog profita. Ove godine uspjeli smo okupiti osam timova, uz nadu da će ih iduće biti mnogo više.

Selekciju grada Sarajeva, koja će nastupati na turniru, čine igrači koji nastupaju u Kantonalnoj rukometnoj ligi KS. Njen trener je Sanjin Kolaković, pomoćni trener Bojan Tešanović, trener golmana Sead Lagumdžija, a koordinator selekcije Esad Kurtagić.

Očekujem dobar rukomet i pozitivnu konkurenciju među mladim ljudima, jer mi smo ovdje kako bismo pokazali da rukomet i dalje živi - kazao je Matović.

Kolaković je pojasnio kako je Selekcija grada Sarajeva sastavljena od igrača iz svih škola rukometa i rukometnih klubova sa područja KS, uključujući i ekipu RK Slavija iz Istočnog Sarajeva, kao i dvije ekipe iz Goražda - RK Radnički i RK Goražde;. - Momci su sjajni, oni su prošli početni dio priprema u sopstvenim klubovima i ovdje za ovih par treninga pripremamo se da se pokažemo i dokažemo, ne samo u BiH, već i šire, da ljudi vide da imamo talenata, da rukomet kod nas vrijedi i da imamo mjesta u samom vrhu, ne samo ovog dijela Balkana, već i Evrope - kazao je Kolaković.

Esad Kurtagić, koordinator Selekcije grada Sarajeva, koji je svoje dugogodišnje trenersko iskustvo stekao u Živinicama, Kataru, Emiratima, njemačkom rukometnom klubu Gummersbachu i svim selekcijama reprezentacije BiH. - Zaista sam sretan da se ovaj turnir održava u jednoj ovako prelijepoj dvorani. Mislim da je ovo divan početak za neku renesansu rukometa u BiH, a pogotovo u Sarajevu. Ja sam prošao to kao rukometaš i sjećam se kad je Sarajevo bilo jedan od najvećih rukometnih centara u Evropi, kad je u najjačoj ligi svijeta u to vrijeme imala dva prvoligaša - Bosnu i Željezničar. Također žao mi je što su neki od trenera rukometnih škola i klubova sa kantona Sarajevo zabranili svojim igračima da dođu na okupljanje Selekcije Grada Sarajeva iz razloga što bi sa njima ova Selekcija zasigurno bila mnogo jača, ali se nadamo da će isti ti treneri imati razumjevanja u budućnosti - kazao je Kurtagić.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo rekao je da je Sarajevo u svojoj historiji dugo bilo centar košarke, fudbala, rukometa, odbojke i streljaštva. - Nažalost, dešavanjima poslije agresije Sarajevo je uglavnom izgubilo primat koji je imalo na prostorima bivše Jugoslavije u ovim sportovima, i to prije svega što je zanemaren rad sa mladim kategorijama. Zato sama ideja koja je dovela do gradnje ove dvorane je da stvorimo prostor za stvaranje jake sirovinske baze u ovim tradicionalnim sportovima na prostorima Sarajeva i BiH, kao i da ovaj prostor bude mjesto prezentacije vrhunskog sporta - istakao je Koldžo.

Na turniru će, istakao je, nastupiti neke od budućih rukometnih zvijezda i potencijalnih reprezentativaca svojih zemalja, jer se radi o vrhunskim ekipama. Na kraju je organizatorima poželio da ovaj turnir postane tradicionalni i sa još jačim i kvalitetnijim protivnicima.

Gospodin Dejan Radović je poželio da se javno zahvali svim sponzorima turnira aposebno da se zahvali kompaniji HAAD koja je Selekciji Grada Sarajeva obezbjedila dresove za utakmice, a potrebno je naglasiti da će ti dresovi u budućnosti biti u slobodnoj prodaji kao suveniri Grada Sarajeva.

Podršku turniru su pružili Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Kabinet potpredsjednika FBiH - gospodin Milan Dunović, HAAD, SHOT doo, Penny Plus doo, Zenko doo, NutriBullet, GumaM doo, Hyundai doo, GOG računari, studio DIN i mnogi sponzori i prijatelji sporta.Osiguravajuće društvo turnira je Grawe Osiguranje.

Također veliku zahvalnost dugujemo Crvenom križu Novo Sarajevo kao i civilnoj i vatrogasnoj brigadi Novo Sarajevo.

Raspored takmičenja

Osam ekipa podijeljeno je u dvije grupe:

Grupa A

1. Selekcija grada Sarajeva

2. Balić & Metličić

3. Crvena Zvezda

4. Pick Szeged

Grupa B

1. Izviđač Ljubuški

2. Bosna Centrotrans

3. Celje Pivovarna Laško

4. Vardar

Prva utakmica na rasporedu je u petak, 2. septembra, sa početkom u 15 sati, kada se sastaju Izviđač i Bosna Centrotrans. Potom će u 16.40 sati uslijediti okršaj Vardara i Celja. Ceremonija otvaranja turnira je u 18.10 sati.

Od 19 sati igraju Selekcija grada Sarajeva i RK Balić & Metličić, a od 20.40 sati Crvena Zvezda i Pick Szeged. U subotu su na rasporedu drugo i treće kolo grupne faze, a utakmice za plasman u nedjelju od 10 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi