Preregistracija RSBiH u rukama federalnih partnera

RS Republike Srpske čeka dogovor u Federaciji BiH

Preregistracija RSBiH u rukama federalnih partnera

A. Beganović

Danas je održana sjednica Izvšnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine sa samo jednom tačkom dnevnog reda, preregistracija Saveza, odnosno promjena Statuta.

Statut Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine u čijem članu 1 stoji da Rukometni savez Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu RS BiH) je strukovni sportski savez Rukometnih klubova iz Bosne i Hercegovine; i predstavnika Rukometnog Saveza H-B sa sjedištem u Mostaru ( u daljnjem tekstu RS H-B ) i predstavnika Rukometnog saveza Republike Srpske sa sjedištem u Banja Luci (u daljnjem tekstu RS RS ) nije u skladu za zakonskim aktima Bosne i Hercegovine i čini se da je konačno došlo vrijeme da se to promijeni.

Naime, Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine (Inspekcijski nadzor) prije dvadesetak dana izdala je Rješenje o otklanjanju nepravilnosti u Rukometnom savezu BiH u roku od 30 dana i tim povodom održana je sjednica Izvršnog odbora Rukometnog saveza BiH na kojoj je zaključeno da se od Poreske uprave traži dodatno vrijeme za otklanjanje nepravilnosti, te da hrvatska i bošnjačka komponenta sjednu za stol i pokušaju riješiti međusobne probleme.

"Vidjet ćemo šta će biti, na sjednici se otvoreno govorilo o problemima i dogovoreno je mi iz Federacije BiH sjednemo i pokušamo doći do dogovora. Ako se sjedne za stol siguran sam da ćemo postići dogovor", za SportSport.ba je izjavio član predsjedništva Rukometnog saveza BiH, Enid Tahirović.

Na današnjoj sjednici prisutan je bio i član predsjedništa Rukometnog saveza BiH iz Republike Sprske, Zdravko Miličević.

"Zataražit će se dodatno vrijeme od Poreske uprave jer nije moguće završiti posao do 18. decembra. Partneri iz Federacije Bosne i Hercegovine će u narednim danima održati nekoliko sastanaka i vjerujem da će postići dogovor. Postoje dvije mogućnosti, jedna je formiranje Rukometnog saveza Federacije koji bi onda po Zakonu o sportu sa Rukometnim savezom Republike Srpske činio državni savez, te da se Savez registruje u skladu sa Zakonom o udruženju i fondacijama BiH. Mi nismo problem, no spremni smo našim partnerima pomoći. Ponudio sam se da budem na njihovom zajedničkom sastanku ukoliko je to potrebno. Šta će dogovoriti ne želim prejudicirati, no mi ćemo kao i uvijek poštovati zakon i štiti interese rukometa u Republici Srpskoj", izjavio je Miličević.

Podsjetimo, najveći problem predstavlja činjenica da još uvijek ne postoji Rukometni savez Federacije Bosne i Hercegovine bez kojeg se ne može ispoštovati Zakon o sportu, pa se zbog toga razmišlja o registraciji Saveza u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama. Rukometni savez Republike Srpske u ovom slučaju je "čist" i svi problemi nastali su u Federaciji Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi