RK Bosna: Ispitati regularnost i ukinuti Komesare takmičenja

Otvoreno pismo klubovima, Komesarima i IO RSBiH

RK Bosna: Ispitati regularnost i ukinuti Komesare takmičenja

A. Beganović

Povodom nemilih dešavanja na utakmici 5. kola Lige 4 između Borca i Bosne Upravni odbor sarajevskog premijerligaša je uputio otvoreno pismo klubovima, Komesarima takmičenja, te Izvršnom odboru Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

"Poštovani sportski prijatelji, nažalost dužni smo podjeliti sa Vama „našu“ zajedničku problematiku, a koja se tiče samog razvoja rukometnog sporta u BiH. Slijedom predhodnih dešavanja na završnici Lige za prvaka BiH, RK Bosna Sarajevo je u proteklom periodu navedenu situaciju nijemo promatrala sve do predzadnjeg kola i naše utakmice sa RK Borac Banja Luka.

Prije prave problematike, RK Bosna postavlja i zahtjeva odgovore od IO RSBIH, na koji način komesar PL BiH gospodin Petričević je izvršio delegiranje parova (sudija i delegata) za utakmice 5. kola?

Naime, samo delegiranje komesara Lige BiH na prvu izgleda smiješno ili čak žalosno. Kako utakmicu RK Borac M-tel – RK Bosna Sarajevo sudi sudački par iz Banja Luke? Kako je delegat utakmice RK Borac M-tel –RK Bosna Sarajevo iz iste sudijske komponente? Kako utakmicu RK Konjuh Živnice- RK Čelik Zenica sudi sudački par iz Banja Luke? Na navedena pitanja svaki odgovor je suvišan. Ukoliko ovako nastavimo rukometni sport će definitivno pasti na niske grane, niže nego što možemo svi zamisliti. 

RK Bosna izričito zahtjeva od članova IO RSBIH da ispitaju sve predhodne događaje, koji su se nekim čudom dešavali baš u Banjoj Luci (RK Borac M-tel – RK Konjuh, RK Borac M-tel – RK Bosna Sarajevo ), kao i dodatne „ osigurače“ titule , delegiranje sudijskog para iz Banja Luke ( Raca/Rakar) na utakmicu direktog konkuretnta za osvajanje titule BiH, RK Konjuh Živinice. Takođe tražimo da se odgovorni za navedene propuste kazne najvećom mogućom kaznom.

RK Bosna poziva sve sportske klubove učesnike Premijer lige BiH, da jednom zauvijek stanemo mešetranju i nepravdi koja se pravi prema kubovima, a koji daju zadnji atom snage i finansijska sredstva za što kvalitenjiju i jaču premijer ligu BiH. 

RK Bosna apeluje na IO RSBIH da pod hitno za sezonu 2014/2105 ukine Komesare liga, na svim nivoima takmičenja, a sve kako bi u budućnosti došli do prosperiteta rukometnog sporta u cijeloj BiH. Takođe ovim putem pozivamo sve klubove da se zajednički pridruže u rješavanju ovog krucijalnog problema, odnosno ukidanje komesara takmičenja, kako bi konačno takmičenja na svim nivoima bila regularna i u spotskom duhu.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Slijedom događaja na utakmici Premijer lige (Borac - Bosna), a koja je odigrana 28. 05. 2014. godine, dužni smo da zahtjevamo od IO RSBIH kaznu za RK Borac zbog nacionalističkih poziva (Hvatajte ih žive, želimo Vam sretan povratak u vašu državu..) oficijalnog spikera na utakmici, koji je svojim nacionalističkim ispadima ugrozio sigurnost ekipe RK Bosna Sarajevo i samo odigravanje ostatka utakmice. Tražimo da IO RSBIH obavijesti EHF i SEHA ligu o nacionalističikm izgredima aktualnog prvaka BiH.

Apelujmo da IO RSBIH napravi neovisnu komisijup koja bi pregledala svaku utakmicu završnice prvenstva i donijela konačni sud, da li je ovosezonska završnica za Prvaka BiH uopće regularna, a pobjednik dostajan proglašenja prvaka BiH", navodi se u otvorenom pismu RK Bosna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.