RK Bosna: Utakmica se morala ponoviti, nek vam je na sramotu

Oglasili se iz RK Bosna Sarajevo

RK Bosna: Utakmica se morala ponoviti, nek vam je na sramotu

S. Mlaćo

Nakon što su četvrfinalu Kupa naše zemlje izbačeni od mostarskog Zrinjskog, u RK Bosna Sarajevo imali su mnogo toga za reći na račun suđenja.

Tražili su iz ovog kluba da se stvari  kada je u pitanju bh. rukomet pokrenu sa mrtve tačke, ali to se očigledno nije desilo. 

Zrinjski je u revanšu slavio 27:21, a meč je danas i službeno registrovan ovim rezultatom. Saopćenjem za javnost oglasili su se večeras iz RK Bosna Sarajevo. Prenosimo ga u cijelosti:

"Uzvratna utakmica četvrtfinala Kupa BiH, u kojoj smo u Mostaru, usljed pristrasnog suđenja i narušavanja osnovnih rukometnih pravila, ispali iz ovog takmičenja, nakon skoro mjesec dana je registrovana postignutim rezultatom.

Podsjećamo da smo odmah po završetku utakmice najavili žalbu zbog sramotne sudijske krađe i kršenja elementarnih pravila rukometne igre. Žalbu smo predali u zadanom roku, platili taksu za istu na račun Rukometnog saveza BiH te je komesar takmičenja nakon 5 dana donio sljedeću odluku: "Nalaže se Stručno sudačkom povjerenstvu RS BiH da izvrši stručnu ekspertizu utakmice HMRK ZRINJSKI – RK BOSNA Sarajevo, razmatrajući sve elemente i navode sadržane u pisanoj žalbi RK Bosna Sarajevo. Kancelarija RS BiH je dužna osigurati sve preduvjete za rad stručno sudačkog povjerenstva.Nalaz o izvršenoj ekspertizi dostaviti najkasnije u roku od osam (8) dana, na temelju kojeg će biti donesena odluka o registraciji utakmice."

Navedni rok je uveliko prošao, a komisija se nije ni sastala, iz razloga nemogućnosti plaćanja njihovog sastajanja od strane Rukometnog saveza BiH zbog blokiranih računa. Nakon naših javnih istupa i molbi da se poštuju propozicije, da neko iz RS BiH nešto poduzme po tom pitanju, da naša žalba ugleda svjetlo dana, niko se nije oglasio, suprotno svim mogućim pravilima ovih naših, očito smiješnih, takmičenja.

Danas smo na mail dobili i novu odluku komesara: "Obzirom da ni nakon drugog roka nisam dobio stav Stručno sudačkog povjerenstva RS BiH, temeljem pregleda video snimka donosim sljedeću odluku – Utakmica HMRK ZRINJSKI – RK BOSNA Sarajevo se registrira postignutim rezultatom. Sudački par Miljević – Petrović se kažnjava ne delegiranjem na dvije službene utakmice u organizaciji RS BiH zbog nedosljednosti u primjeni pravila 8:10 Međunarodnih pravila rukometne igre. Nadzornik Zdravko Petković se kažnjava nedelegiranjem na dvije službene utakmice u organizaciji RS BiH zbog propusta u obavljanju dužnosti. Sukladno članku 48. Propozicija KUP takmičenja i članka 44. Propozicija Premijer lige, HMRK ZRINJSKI se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 300,oo KM."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Očito je da na ovoj utakmici mnoge stvari nisu štimale i ista se morala ponoviti. Sudije su kažnjene zbog nedosljednosti u primjeni pravila, delegat je kažnjen zbog propusta u obavljanju dužnosti, Zrinjski je kažnjen zbog neprikladnog ponašanja publike, a pitamo se šta mi imamo od svega toga?

Ispaštamo ni krivi ni dužni jer se tamo neko nije mogao sastati. Da li je to možda naša krivica? Uvjereni smo da nije. Mi smo svoje obaveze uredno izvršili i red je bio da to sve strane urade, no rukomet u BiH očito tako ne funkcioniše. Nek vam je na sramotu!", stoji u saopćenju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi