Rukometaši iz Mejdana počinju borbu za Svjetsko prvenstvo

Večeras protiv Slovačke

Rukometaši iz Mejdana počinju borbu za Svjetsko prvenstvo

E. Škorić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Prvi protivnik u novom kvalifikacijskom ciklusu našim rukometašima bit će Slovačka. Nije riječ o protivniku kojeg se treba plašiti, ali nikako ni o protivniku kojeg treba olako shvatit.

Svjestan toga je i selektor Dragan Marković, koji ima nešto izmijenjenu ekipu u odnosu na Svjetsko prvenstvo, a nedostaju i Nebojša Grahovac, te Faruk Vražalić, koji su ranije otkazali dolazak na okupljanje iz nepoznatih razloga.

“Slovaci su respektabilna i kvalitetna ekipa, ali se ne bojimo. Poznato je da su Slovaci i Česi dobri rukometaši, međutim, mi ne krijemo da smo favoriti, a očekujemo i podršku publike, s obzirom na to da igramo na domaćem terenu. Teško je pretpostaviti u kojem će sastavu nastupiti slovačka reprezentacija. Imaju nekoliko opasnih igrača, koji su nam individualna prijetnja, a vidjet ćemo da li će uspjeti da tako nastupe i kolektivno. Ipak, davno smo se izdvojili iz evropskog prosjeka i jedino su nam potrebni mir i pobjeda”, rekao je Marković. 

Obzirom na ostale protivnike u grupi 1, Litvaniju i Kosovo, uz dužno poštovanje svima, naši rukometaši su definitivno glavni favoriti za prvo mjesto u grupi. 

Tri puta smo dosad igrali sa Slovacima. Ostvarili smo jednu pobjedu, uz remi i poraz. U Trnavi smo poraženi sa 36:26, u Gračanici smo dobili sa 27:25, a u jednom meču nije bilo pobjednika (28:28).

Prednost naših rukometaša trebala bi da bude dobra podrška i sjajna atmosfera u tuzlanskom Mejdanu, gdje rukometaši uvijek imaju veliki motiv, a neće vjerujemo ništa drugačije biti ni večeras.

Prvoplasirane reprezentacije idu u baraž, a tamo ih čeka 12 učesnika Evropskog prvenstva 2016. godine u Poljskoj. 

Meč u Mejanu igra se večeras od 20:15 sati i nama preostaje samo da poželimo sreću našim momcima i da ostvare prvu pobjedu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.