Rukometna drama u Bjelorusiji okončana remijem

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Rukometna drama u Bjelorusiji okončana remijem

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo remizirala je na gostovanju kod Bjelorusije rezultatom 25:25.

Marković se pored Benjamina Burića na golu odlučio za Vražalića i Očinu na krilima, na bekovskim pozicijama su susret počeli Prce, Malinović i Karačić, dok je na crti bio kapiten naše selekcije Muhamed Toromanović.

Prvi gol na susretu viđen je tek u 5. minuti, a zatresla se mreža našeg gola. Ipak, nekoliko trentaka kasnije Karačić je postigao prvi gol za našu reprezentaciju. Već u narednom napadu domaćih Panić je zaradio dvije minute isključenja. Ipak, nakon 1:1, imali smo kontru, ali je domaći golman skinuo Vražalićev udarac. Ipak, desno krilo Markovićevog tima je već u narednom napadu pogodio sa krila.

U narednom periodu rukometni Zmajevi su se uspjeli odlijepiti na dva gola razlike, a lijevi bek naše reprezentacije Nikola Prce svojim drugim golom na meču vraća prednost najboljim bh. rukometašima, a na semaforu je stajalo 5:7 u 16. minuti utakmice.

Ovčina je u 19. minuti sa pozicije srednjeg beka pogodio za vodstvo Bosne i Hercegovine od 8:5. Vodstvo našeg nacionalnog tima na četiri gola prednosti povećao je Vranješ, nakon što se prethodno na crti sjajno  izborio za crtu.

Dvadeseta minuta donijela je drugo isključenje za Marka Panića, ali je Grahovac zaključao svoja vrata pa su naši reprezentativci zadržali prednost od četiri gola.

Prvi gol Toromanovića iz 23. minuti stigao je u pravo vrijeme kada smo bili sa igračem manje, a u 25. minuti nakon gola Vražilića stigli smo do vodstva od 11:7. Pri rezultatu 12:8 primili smo gol, a pored gola Toromanović je zaradio isključenje, treće za BiH na ovome meču, a Bjelorusi su smanjili na 12:10. Vrlo bitan gol u fnišu prvog poluvremena postigao je Kosta Savić, ali domaći su uzvratili golom. 

U našem posljednjem napadu smo promašili dva zicera, tačnije domaći golman Charapenka je sjajno zaustavio udarce Ovčine i Karačića, da bi u posljednjem napadu u prvom poluvremenu domaćin prednost nacionalnog tima naše domovine smanjili na svega jedan gol.

Drugo poluvrijeme otvorili smo odbranom Burića, a Vražalić je u našem prvom napadu bio efikasan nakon sjajnog ulaza sa krila. Nakon dva uzastopna gola Duška Čelice imali smo vodstvo od 16:12.

Sličan scenario iz prvog poluvremena ponovio se u korist domaće selekcije. Buchovski je pogodio za 16:13, a isključenje je zaradio kosta Savić. Ipak, Vražalić je vratio prednost rukometnim Zmajevima od četiri gola. Sudije nas nisu mazile, ali nismo ni mi Bjeloruse. Četvrto isključenje za naš tim zaradio je Karačić, a domaćini su smanjili na 15:17.

Dvadeset minuta prije kraja Bjelorusija je stigla na svega minus jedan. Iz četvrtog sedmerca, domaći su stigli do svog trećeg gola i do izjednačenja (17:17). Nakon serije 5:0, domaći su stigli do svoje prve prenosti na susretu.

Marko Panić je svojim golom vratio utakmicu u egal, na 15 minuta prije kraja susreta. Novim pogotkom Panić je naš tim držao u priključku. Nakon drugog gola našeg beka rezultat je glasio 20:19, ali dvije tehničke greške u napadu omogučile su protivniku da se sa dva brza gola odlijepi na tri gola prednosti (22:19). Na krilima naših krila vratili smo se u igru, poslije odlične igre naše selekcije u odbrani naši krilini igrači bili si odlični u kontranapadima, pa su izjednačili rezultat na 23:23.

Nakon šestog isključenja i petog semderca Benjamin Burić uhvatio je živu loptu, pa je rezultat ostao neriješen, a sa igračem manje u polju Ovčina je “bacio” sjajan šaraf za novo vodstvo BiH. Ipak, Rutenka je ekspresno anulirao prednost izabranika Dragana Markovića, koji je četiri minute prije kraja pozvao time-out. 

Samo što smo se kompletirali nakon isključenja Trzića, Perić je sjajnim udarcem Bosni donio novo vodstvo. Grahovac je odbranio, a Čelica pogodio za dva gola prednosti. Odlično su bh. rukometaši odigrali nakon time-outa, što je bjeloruskog selektora natjeralo da pozove minutu odmora.

Buhovski je pogodio za 24:25, a loš pas Perića za Vražalića dao je priliku gostima da izjednače, koju su iskoristili.

Ipak na kraju smo propustili priliku da pobjedimo u posljednjem napadu, ali isto tako smo u posljednjim trenucima mogli izgubili. Srećom Bjelorusi su bili neprecizni.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.