Rukometni šampion BiH u kvalifikacijama Lige prvaka!

Loše vijesti dolaze iz Beča

Rukometni šampion BiH u kvalifikacijama Lige prvaka!

A. Beganović

Bosna i Hercegovina u narednoj sezoni neće imati zagarantovano mjesto u rukometnoj Ligi prvaka. Naime, prvak naše zemlje morat će igrati kvalifikacije za najelitnije evropsko klupsko takmičenje.

Loše vijesti danas su stigle iz sjedišta Evropske rukometne federacije. Naime, zbog loših rezultata Bosna BH Telecoma u Ligi prvaka, kao i bh. klubova u ostalim evropskim takmičenjima, prvak naše zemlje u narednoj sezoni igrat će kvalifikacije za plasman u Ligu prvaka.

"Na najnovijoj EHF rang listi naša zemlja je pala sa 11. na 13. mjesto, te smo na taj način ostali bez zagarantovanog mjesta u Ligi prvaka. Loši rezultati Bosne, kao i ostalih klubova u evropskim takmičenjima, ovaj put su nas mnogo koštali", za SportSport.ba je rekao generalni sekretar Rukometnog saveza BiH, Smajo Karačić.

"Bez obzira što smo pali na 13. mjesto mislim da i dalje dobro stojimo. Biti 13. u Evropi, ne samo u sportu, nego u bilo čemu drugom i nije toliko loš rezultat. Treba istači da razlika između nas i Rumunije, te Švedske, koje su bolje plasirane, nije prevelika, te da u slučaju dobrih rezultata u narednoj sezoni, možemo ponovo imati zagarantovano mjesto u Ligi prvaka", dodao je Karačić.

U narednoj sezoni naša zemlja će imati četiri predstavnika u evropskim takmičenjima, jednog u Ligi prvaka, jednog u novoofrmiranoj Evropskoj ligi (drugoplasirani u prvenstvu), te dva u Challenge Kupu (trećeplasirani u prvenstvu i pobjednik Kupa).

Na kraju dodajmo da će prvak naše zemlje prilikom žrijeba kvalifikacionih grupa Lige prvaka biti u prvoj jakosnoj grupi zajedno sa najboljim timovima Rumunije, Makedonije i Bjelorusije, u drugoj jakosnoj grupi biće najbolji timovi iz Slovačke, Grčke, Norveške i Srbije, u trećoj iz Ukrajine, Izraela, Portugala i Austrije, dok će u četvrtoj biti prvaci Turske, Crne Gore, Italije i Islanda.

Kvalifikacioni turniri igrat će se 8. i 9. septembra, a domaćini će biti naknadno određeni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.