Rukometni savez BiH: Ko je koga zaje...

Hronologija spletkarenja

Rukometni savez BiH: Ko je koga zaje...

U aprilu snijeg je pao, ljubičice zaje..., haiku je poezija Nedžada Ibrišimovića. Kada je u jesen 2011. godine Dragan Marković izabran za selektora rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, djelovalo je to kao dobar potez tadašnjih vladara RSBiH, premda je pretendent za mjesto selektora i tadašnji trener Bosne Irfan Smajlagić izustio kako rukometa u BiH za koju godinu uopće neće biti.

Koliko god je Irfan mnogima bio trn u oku, njegovo bivstvovanje u Bosni praktično je vrhunac klupskog rukometa. Trebao je biti i selektor, ali ga je neko zaje... Reprezentativni je rukomet svoj zenit doživio u januaru 2015. no ni to nije spriječilo dalje urušavanje ovoga sporta. Time je dakle stavljeno do znanja da je pomenuti uspjeh bio plod puke slučajnosti i sreće.

Kalvarije u kvalifikacijama

Prvo smo doživjeli kalvariju u kvalifikacijama za EP 2016. ne uspijevši savladati Bjelorusiju koja je bila već "legla". U baražu za SP 2017. ispali smo od Švedske s kojom se moglo igrati, a nakon dolaska Bilala Šumana na selektorsku poziciju propustili smo se kvalificirati i na EP 2018.

Jel' treba nešto pisati o klupskom rukometu nakon 2011? Bože sačuvaj, gluho i daleko bilo. Premijer liga se igra da bi se namaklo kakve siće u kancelariju RSBiH, crveni se kartoni dijele kad zafali novca, ekipe dok poplaćaju kotizaciju i putne troškove sudija i delegata, ostane im da na gostovanja idu privatnim automobilima. Možda malo karikiramo, ali nije daleko od istine.

Četvrtfinale Kupa iz prethodne sezone eklatantni je primjer farse koja vlada bh. rukometom. Ogledalo javušluka i besmislenosti. (Ponajviše je oštećena tu sarajevska Bosna koja bi da se žali, no da bi se žalila potreban joj je zvanični snimak na osnovu kojeg bi istakla sporne detalje. Snimak je, pogađate, još "na putu", a završni turnir za rukometašice nije ni odigran. Zašto? Niko ne zna!).

Uglavnom, rukomet u BiH je na izdisaju, a najviše od svih ispaštaju reprezentativci, mazohisti koji uporno dolaze svaki put na okupljanja da svjedoče jadu i čemeru. Pri tome riskirajući povredu i sopstvenu egzistenciju.

Nevjerovatni entuzijazam

Pored svih problema, selektora Šumana čiji entuzijazam izlazi iz okvira normalnog, zadesio je problem preregistracije Saveza. Kada je napokon za selektora došao neko čije je znanje neupitno, ispod tepiha je izvirio problem koji se dugo pod tepih gurao. 

Elem i to se nekako prebrodilo, održana je osnivačka skupština prvo RS FBiH, a potom i RS BiH, a za predsjednika je izabran Amir Zahirović. Koliko s rukometom on ima veze? Pa i ne previše.

Za Zahirovića je međutim upirao upravo Bilal Šuman i bilo je za očekivati da će selektor biti zadovoljan rješenjem, međutim još uvijek je ogorčen jer se ništa konkretno ne poduzima. I uvijek je neko nezadovoljan nekim.

Doskorašnji predsjednik RSBiH Enid Tahirović u Savez je došao isključivo zaslugama sada već prežaljenog generalnog sekretara Smaje Karačića. Želio je Karačić mlađim i provjerenim rukometnim imenima osvježiti malo prostor, no ubrzo je pukla tikva među njima. Ponajviše zbog Dragana Markovića. Enid je želio Bilala, Smajo nije dao na Dragana.

Maserati i Stojadin

Bilal je bio idealno rješenje jer bi doveo sponzore, sportska oprema bi išla na njega, koordinirao bi omladinskim selekcijama, ima li bi program za analizu utakmica...višestruka dobit se nazirala.

Onda je došao Bilal i nedugo poslije postao ogorčen čovjekom koji je najviše upirao za njega. Enid Tahirović je tako postao koleteralna šteta "političkih preslagivanja", a da se malo šta zapravo u sistemu promijenilo sugeriše nam i izbor novog generalnog sekretara. Izabrati Šejlu Tančicu u konkurenciji Kenana Magode nastavak je šprdnje.

Isto kao kada bi u konkurenciji Maseratija i Stojadina izabrali ovo drugo. 

Sredinom septembra trebala bi krenuti Premijer liga, krajem oktobra igraju se prve utakmice kvalifikacija za SP 2019.  Hoće li se rukomet u BiH probuditi iz kome reći će nam ubrzo najnoviji vladari ovoga sporta koji usput i ne ulijevaju mnogo optimizma.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi