Sa pravim pristupom Litvanci nas neće iznenaditi

Nema opuštanja idemo maksimalno

Sa pravim pristupom Litvanci nas neće iznenaditi

Nakon određene pauze, na scenu nam se vraćaju naši najbolji rukometaši. prvi put ustvari nakon nastupa u Kataru, na Svjetskom prvenstvu. Nastavljaju se kvalifikacije za Evropsko prvenstvo utakmicama protiv Litve.

U grupi u kojoj su još Danska i Bjelorusija, Litva je najmanje zvučan, najmanje atraktivan protivnik, realno gledajući i najslabiji, ali to ne mora i ne smije znači da je protivnik za podcijeniti. Jer sjetimo se Kipra i fudbalske reprezentacije. Naša reprezentacija je napravila puno plasmanom u Katar, ali samo kontinuitet može potvrditi kvalitet jedne selekcije. Zato se u nastavak kvalifikacija mora ući maksimalno ozbiljno.

Prvi protivnik je Litva. Za većinu totalna nepoznanica. U dosadašnjem dijelu kvalifikacija, Litvanci su odigrali dvije utakmice. Izgubili su očekivano od Danske 31:21, nakon toga i od Bjelorusije na domaćem terenu 28:30. Najbolji strijelac protiv Danske bio je Valdas Drabavicius, krilo domaće Sviese. Naravno kontra Danaca se nije moglo očekivati, dok su opet protiv Bjelrousije pokazali jedno sasvim drugačije lice.

Bili su dobrim dijelom utakmice u egalu, držali su priključak, ali su ostali kratki u finišu 28:30. U toj utakmici je do izražaja je došao Aidenas Malasinskas sa devet golova. Upravo bi taj susret mogao biti kakvu bi smo Litvu močekivati u naredna dva susreta. Srednji Malasinskas je imao iskustva igranja u Španiji, definitvno je igrač na kojeg treba obratiti pažnju. Uz Drabaviciusa, na drugom krilu bi trebao biti Rolandas Bernatonis, koji se protiv Bjelorusije šest puta upisao u strijelce. Jonas Truhanovicius i Benas Petraikis su bekovi, na crti bi svoje mjesto mogao zauzeti Tadas Stankevicius. Uz golmana Morkunasa tako bi trebala izgledati početna postava Litve večeras u Cazinu.

Što se tiče rezultata, Litvanci su u prošlom ciklusu za SP u Kataru stigli do baraža, poraženi su u dvije utakmice
od Rusije. Baraž su igrali i dvije godine ranije, Poljska je bila prejaka. U tom ciklusu, uspjeli su kao gosti savladati jednu Švicarsku što je bio ogroman uspjeh. Gledajući nastupe na završnim smotrama, Litvanaca već dugo nema tu, ali ne treba zaboraviti 10. mjesto koje je ova selekcija osvojila na SP 1997. godine u Japanu. Tada su čak prošli u osminu finala, Švedska je u tom definitno bila krupan zalogaj. Sve u svemu, Litvanci dolaze sa prostora bivšeg Sovjetskog Saveza, takve uvijek mogu biti neugodne, ali za nas je najvažnije da smo mi spremni.

Za razliku od Katara pojedini igrači poput Karačića, Prce, su u pravoj takmičarskoj formi, Panić se oporavio, Kosta Savić također. Ako pristup bude pravi, pobjede neće izostati. Naravno, ne treba niti očekivati da se Litvanci raspadnu za pet minuta, ali bodovi su najvažniji. Ako želimo na EP naredne godine, dvije pobjede protiv Litve su

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.