Šehić: Prijenosa nije bilo jer Slovaci nisu prodavali signal

Urednica sa BHT-a o izostanku prijenosa

Šehić: Prijenosa nije bilo jer Slovaci nisu prodavali signal

O. Lekić

Ljubitelji rukometa u našoj zemlji nisu bili u mogućnosti putem malih ekrana pratiti sinoćnju utakmicu protiv Slovačke. To je ujedno i rezultiralo upućenim glasnim kritikama na račun RTVBiH, a o cijelom slučaju za SportSport.ba je odlučila govoriti urednica sportske redakcije Medina Šehić.

"Televizija BiH prije nego što su počele kvalifikacije kontaktirala je sve rukometne saveze protiv kojih BiH igra u kvalifikacijama i protiv kojih je trebala igrati gostujuće utakmice. Mi smo sa RSBiH dogovrili TV prava za utakmice koje se igraju u BiH, a onda nakon što smo dobili saglasnost od RSBiH kontaktirali smo i ostale saveze koji su vlasnici TV prava za teritoriju zemlje u kojoj se igra", govori Medina Šehić i potom nastavlja: 

"Pregovarali smo intenzivno u vezi preuzimanja TV prava i signala. Dobili smo potvrdu od RS Litvanije i RS Kosova, dok smo iz Slovačke dobili informaciju da nijedna domaća stanica neće proizvesti profesionalni TV signal i nismo bili u situaciju kupiti TV prava niti pruzeti signal. Ovo što su gledali navijači je običan stream, a od RS Slovačke smo ranije dobili informaciju da signala neće biti na satelitu i nismo mogli preuzeti nešto čega nema", naglasila je Medina Šehić.

BHT ne prenosi prijateljske utakmice fudbalske reprezentacije. 

Urednica sportske redakcije RTVBiH ističe da je ovaj javni servis u izrazito teškoj situaciji, ali unatoč tome prenošenje kvalifikacijskih utakmica fudbalske reprezentacije neće doći u pitanje. 

"Što se tiče utakmica fudbalske reprezentacije, mi se uz prisutni finansijski kolaps bacamo na glavu da osiguramo prijenose i što je više moguće sportskih događaja. Najveći problem naš je što RTVBiH nema budžeta nikakvog, taksa je apsolutno propala i sastavljamo kraj s krajem. Ako imamo nešto novca, gledamo kako ćemo ga potrošiti za osnovne potrebe. Treba biti jasno da mi ništa ne prikazujemo besplatno, za sve sportske događaje izdvajamo novac, a jednostavno nemamo stabilan izvor finansiranja."

"Prijateljske utakmice protiv Švicarske i Luksemburga su komercijalni događaji i ne spadaju u mečeve koje smo kupili i nemamo novac da osiguramo prijenos i za to. Ko treba da se brine o RTVBiH, ne brine se", kazala je na kraju vidno uzrujana Medina Šehić. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi