Senzacionalni Katar prvi finalista Svjetskog prvenstva!

Ispisali historiju

Senzacionalni Katar prvi finalista Svjetskog prvenstva!

Malo ko je prije početka Svjetskog prvenstva mogao očekivati da će se u finalu naći zemlja domaćin, Katar. Ipak, rukometaši ove selekcije priredili su svojevrsnu senzaciju samim plasmanom u završnicu takmičenja a pobjedom protiv Poljske (31:29) Katar se plasirao u veliko finale.

Nakon početnog ispitivanja snaga, Katar se odlijepio i počeo praviti razliku. Na poluvrijeme se otišo sa rezutatom 16:13 za domaćina prvenstva na čijem je golu briljirao Danijel Šarić.

Nastavili su domaći rukometaši u istom ritmu i u nastavku utakmice a povremeno su išli i na čak plus pet. Poljska se vraćala u igru ali za preokret nije bilo snage. Katar je na kraju trijumfovao rezultatom 31:29 i tako postao prva neevropska selekcija u historiji koja će igrati u finalu Svjetskog prvnstva. Iako je ona sastavljena pretežno od evropskih rukometaša, Kataru na čelu sa selektorom Valerom Riverom treba odati veliko poštovanje.

Najefikasniji pojedinci u pobjedničkom timu bili su Rafael Capote i Kamalaldin Mallash sa po šest pogodaka, a po jedan manje dodali su Mahmoud Hassab Alla i Žarko Marković. Eldar Memišević se u strijelce upisao dva puta. Danijel Šarić je sakupio dvanaest odbrana od kojih su neke bile u ključnim momentima kada se utakmica lomila, pa je s pravom proglašen igračem utakmice.

Poljacima večeras nije pomogao ni izuzetno raspoloženi Michal Jurecki koji je sa osam pogodaka bio najefikasniji igrač ovog susreta. Mariusz Jurkiewicz je dao šest a Bartosz Jurecki i Michal Daszek po tri gola.

Katar će se u finalu Svjetskog prvenstva sastati sa pobjednikom drugog polufinalnog susreta između Španije i Francuske koji je na rasporedu od 19 sati.

SP Katar, polufinale:
Katar - Poljska 31:29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.