Skauti kao filijala reprezentacija Hrvatske

Bh. klub odgaja igrače za susjede

Skauti kao filijala reprezentacija Hrvatske

O. Lekić

Selektor muške rukometne kadetske reprezentacije Hrvatske objavio je imena igrača na koje računa za Međunarodni turir u Poreču koji se igra od 4. oktobra do 4. novembra.

Selektor Hrvatske je između ostalog pozvao i tri prvotimca Izviđača iz Ljubuškog i to Antu Pavlaka, Dražena Čuljka i Antu Grbavaca.

Ništa čudno, bar što se tiče odnosa Izviđača i Hrvatskog rukometnog saveza jer je već odavno poznato da je ovaj bosanskohercegovački klub ustvari filijala hrvatskih nacionalnih selekcija.

Međutim, preko ovoga se može i preći jer u krajnjem slučaju niko nikome ne može zabraniti za koju će reprezentaciju igrati, ali kada uzmemo u obzir da je predsjednik kluba iz Ljubuškog, Stanislav Mucić, član Predsjedništva RSBiH, onda s pravom možemo postaviti pitanje do kada će ljudi koji regrutuju igrače za susjedne selekcije "vedriti i oblačiti" bosanskohercegovačkim rukometom.

Ne treba zaboraviti da je i Mucićev sin ne tako davno branio boje nacionalne selekcije Republike Hrvatske, te da je nedavno isti taj Mucić sa drugim članom Predsjedništva RSBiH Zdravkom Miličevićem pokušao na mjesto selektora BiH postaviti Josipa Glavaša, inače rukometnog stručnjaka koji je u bh. javnosti označen kao čovjek zadužen za regrutovanje bh. igrača i njihovo preusmjeravanje ka susjednoj reprezentaciji.

A rješenje je tako jednostavno

Na kraju, postavlja se pitanje do kada će RS BiH investirati u odgoj igrača koji će nastupati za inostrane selekcije. Najlogičnije bi bilo jednostavno postaviti ograničenje broja stranaca u juniorskim i kadetskim ekipama koje se takmiče pod okriljem Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine ili ova takmičenja u potpunosti podrediti razvoju domaćeg rukometa. Naravno da svaki igrač može odabrati ekipu za koju želi igrati, ali i RSBiH bi trebao imati pravo da ulaže u svoju, a ne tuđu budućnost. Ipak i organizacija takmičenja košta našu državu i svi mi ljubitelji sporta želimo da se ta investicija vrati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.