Slovenija i Švedska na Olimpijskim igrama, Španija ne

Kvalifikacije za Olimpijske igre

Slovenija i Švedska na Olimpijskim igrama, Španija ne

A. Beganović

U protekla tri dana igrane su rukometne kvalifikacije za Olimpijske igre u Brazilu. Plasman na Olimpijske igre izborili su Hrvatska, Slovenija, Švedska, Danska, Poljska i Tunis.

Rukometna reprezentacija Hrvatske u odlučujućem meču za plasman na Olimpijske igre pobijedila je Norvešku rezultatom 27:21. Sjajno su Kauboji otvorili susret, poveli su 5:0, a imali su i prednost od osam pogodaka (11:3) i upravo je, na kraju će se ispostaviti, početak meča bio odlučujući. Na odmor su izabranici Željka Babića otišli sa viškom od sedam golova (14:7), te su u drugom dijelu rutinskom igrom susret priveli kraju onako kako su zapravo i željeli.

Najefikasniji u redovima Hrvatske bili su Duvnjak sa šest, te Buntić, Čupić i Šebetić sa po četiri pogotka, dok su kod Norvežana najučinkovitiji bili Jondal sa šest, te Bjornsen sa pet pogodaka. Iz kvalifikacione grupe 1 na OI se plasirala i Danska koja je u 3. kolu savladala Bahrein rezultatom 26;24.

Mnogo uzbuđenja viđeno je u grupi 2 iz koje su plasman na OI osigurali Slovenija i Švedska s kojom će za dva mjeseca naš nacionalni tim u baražu za Svjetsko prvenstvo odmjeriti snage. Slovenija je trijumfom nad Iranom (33:17) osigurala plasman u Rio, dok je duel Švedske i Španije odlučivao o drugom putniku u Brazil. Slavila je Španija 25:23, no nije joj to bilo dovoljno za plasman u Rijo pošto Španci u krugu tri reprezentacije sa po četiri boda imaju najslabiji učinak.

U grupi 3 sve se znalo prije današnjeg posljednjeg 3. kola. Tunis i Poljska igrat će na Olimpijskim igrama, a u večerašnjem okršaju za prvo mjesto u grupi Poljska je bila bolja od Tunisa (28:24).

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi