Španija slavila u Skenderiji, odluka za EP pada u Beču

Bh. rukometaši i dalje imaju šanse za EP

Španija slavila u Skenderiji, odluka za EP pada u Beču

E. Čaušević, foto: T. Hebib

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Skenderiji od Španije (25:19) u meču petog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izabranici Bilala Šumana nadali su se pobjedi u večerašnjem meču protiv velikog favorita Španije koja vi nam otvorila vrata Evropskog prvenstva koje se naredne godine igra u Hrvatskoj. Obje ekipe su dobro otvorile meč, te se igralo gol za gol, no kod rezultata 4:4 Španci su počeli igrati mnogo bolje, te su poveli sa 8:5.

Na krilima golmana Benjamina Burića koji je sjajno branio uspjeli smo da sačuvamo mrežu, te da napravimo seriju od 3:0 i izjednačimo na 8:8. Međutim, Španci su ponovo zaigrali mnogo bolje, te su veoma brzo vratili stvari u svoju korist i poveli sa 12:8.

Jedan od trenutaka koji je možda prelomio meč je bila povreda Benjamina Burića koji je pred kraj prvog dijela morao na klupu. Prvo poluvrijeme je završeno sa tri gola prednosti za goste (14:11) što je bio još uvijek dobar rezultat za naš tim. No, početak drugog dijela je vjerovatno riješio pitanje pobjednika.

Naši momci nisu čak devet minuta uspjeli postići gol, a što je najgore ni Španci nisu bili previše razigrani. Stigli su do pet golova prednosti (16:11) i lagano su držali konce utakmice u svojim rukama. Ipak, naša ekipa je uspjea da dođe ponovo do dva gola zaostatka (17:15), ali smo propustili nekoliko šansi da se u potpunosti vratimo u meč.

Odlično je na golu Burića zamijenio Nebojša Grahovac koji je odbranama izluđivao Špance, no nažalost naši rukometaši to nisu uspjeli iskorisiti u napadu. Španci su ponovo stigli do četiri gola prednosti sedam minuta prije kraja kada su vodili sa 20:16, dok su naši igrači pravili neshvatljive greške u napadu.

Bh. reprezentacija se nije predavala do zadnje minute i pokušali su naši momci da izvuku maksimum, no danas je Španija bila bolja i na kraju je zasluženo slavila sa šesto golova razlike 25:19.

Treba dodati da je Austrija danas u Finskoj slavila sa 39:36 i jasno je da će drugog putnika na Evropsko prvenstvo odlučivati duel Austrija-BiH koji se u subotu igra u Beču. Našim momcima odgovara samo pobjeda dok koje će nadamo se doći i plasirati se ponovo na veliko takmičenje.

Kvalifikacije za EP, 5. kolo:

BiH - Španija 19:25 (11:14)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi