Predstavljen novi selektor BiH

Šuman: Za rezultat mora postojati volja i htijenje

Rukometni savez BiH danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zvanično predstavljen novi selektor Bilal Šuman. 

Nakon što se povukao Dragan Marković za novog selektora je izabran proslavljeni bh. rukometaš Bilal Šuman, koji trenutno radi i kao pomoćni trener u danskom prvoligašu Koldingu gdje asistira Juanu Carlosu Ortegi.

Tokom obraćanja novinarima Šuman se osvrnuo na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. godine koje počinju u oktobru. Naša selekcija će igrati u grupi sa Španijom, Finskom i Austrijom. 

"Šuman je kao igrač ponikao u BiH, igrao je za državnu reprezentaciju i posljednjih 10 godina se bavi profesionalno rukometom kao jedan od trenera čuvenog Koldinga", kazao je u uvodu generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić. 

"Cilj je plasman na velika takmičenja"

"Želimo da napravimo mnogo veći fond igrača i cilj nam je napraviti jaču i zdravu konkrenciju. Cilj nam je plasirati se na velika takmičenja i vjerujem da BiH ima velike šanse da ostvari to. Bit će novih imena, zatim igrača koji u zadnjim godinama nisu pozivani u reprezentaciju. Želimo pratiti sve omladinske selekcije od 16 do 21 godine, a tražit ćemo da ti igrači budu obrazovani i kompletne ličnosti", kazao je novi selektor Bilal Šuman. 

Šuman vjeruje da će sistem koji će primijeniti donijeti rezultat. 

"Planiramo minimalno pet puta godišnje okupljati omladinske selekcije i dogovarati utakmice sa omladinskim selekcijama skandinavskih zemalja. Imat ćemo mogućnost da pratimo svakog igrača, svaki trening mora da bude opisan i okrećemo jednu totalnu drugačiju stranu. Odrastao sam u rukometnom svijetu Danske i to je sistem koji koriste skandinavske zemlje. Ovo što ćemo primijeniti će donijeti rezultat." 

Osvrnuo se Šuman i na kvalifikacijske utakmice.

"Od ovog dana važno je da ulazimo s ogromnim respektom prema svakoj ekipi. Želimo da stvorimo kolektiv koji će da bude veoma jak, a mi još uvijek nemamo igrače kalibra kao što su Duvnjak, Hansen, Karabatić... Mora postojati volja i htijenje da bismo mogli da napravimo neki rezultat. Najveća borba će biti sa Austrijom u kojoj 80% igrača igra u Bundesligi. Svaki gol će utjecati na to da li ćemo ići na Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj." 

Nova imena ne želi otkrivati dok ne obavi razgovore s potencijalnim reprezentativcima. 

"Razgovaram sa svim potencijalnim reprezentativcima. U roku od sedam dana ćemo imati potpunu sliku. Tražim od igrača da budu 200% u reprezentaciji BiH", istakao je Šuman i potom se osvrnuo na svoj stručni štab. 

"Sa mnom u stručnom štabu će biti Zdenko Grbavac koji vodi Izviđač iz Ljubuškog, zatim Bojan Jolić koji će biti odgovoran za sve selekcije. Imat ćemo i kondicionog trenera koji će biti zadužen za omladinske selekcije. Imat ćemo novog masera i fizioterapeuta te doktora koji je već tu."

Šuman je kao igrač u dresu reprezentacije BiH odigrao je 32 meča i postigao 124 gola, a u karijeri je igrao za makedonski Pelister iz Bitolja, španski Barakaldo Bilbao, te danske Aarhus i Kolding.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi