"U Wetzlaru sam sazrio kao čovjek"

Benjamin Burić jedini je bh. rukometaš u Bundesligi

"U Wetzlaru sam sazrio kao čovjek"

Najjače rukometno takmičenje poslje Lige prvaka, njemačka Bundesliga sjajno je započela za Wetzlar Benjamina Burića.

Nekadašnji golman Maglaja, Izviđača i Gorenja jedini je bh. rukometaš u ovome elitnom društvu, a njegov tim nakon prošlogodišnjeg iznenađujućeg šestog mjesta u novu je sezonu ušao gostujućim trijumfom nad Gummersbahom 33:22.

Za razliku od, recimo, fudbalera, rukometaši u Bundesligi treniraju dva puta dnevno i tokom sezone, a Burić nam se javio upravo između dva treninga.

"Moramo mnogo više raditi, posebno u teretani. Ujutro fitness, navečer s loptom. Dan pred utakmicu imamo jedan trening", priča Burić.

U klubu su prezadovoljni startom prvenstva.

"Protiv Gummersbacha je uvijek neugodno, važe za jednog od najtežih domaćina, ali pobjedom od 11 razlike i prolaskom u osminu finla Kupa na najbolji smo način otvorili sezonu. Otišao nam je ove sezone najbolji igrač, stigle su dvije zamjene, pa ne možemo još reći da li imamo bolju ili lošiju ekipu, ali nemamo ni neki pretjerani imperativ. Wetzlar je klub koji odgaja mlade igrače, kako za njemačku reprezentaciju, tako i ostale. Najbitnija im je afirmacija igrača, a što se ambicija tiče one uvijek sežu od šestog do 11. mjesta."

Benjamin se u potpunosti afirmirao i važi za jednog od najboljih golmana Bundeslige. Prezadovoljan je u klubu, tako da mu ne pada na pamet razmišljati o promjeni sredine.

"Ovdje sam došao da sazrijem i kao igrač, ali i kao čovjek. Bundesliga je idealna za to. U svaku utakmicu moraš ući sa 120 posto angažmana, a zato je potrebno biti mentalno snažan. Svaka utakmica je svojevrsno finale, dok sam u Sloveniji recimo morao razmišljati o samo dvije utakmice"

Prema njegovim riječima, kao i obično, za titulu će se ove godine boriti tri ekipe.

"Flensburg, Kiel i RN Loewen. Teško je reći ko će od njih stići do trona, ona ekipa koja najmanje bodova izgubi protiv lakših protivnika. Fucshe Berlin, koji je nastupao na Super Globeu je također jak, ali mislim da nemaju toliko iskusan igrački kadar koji bi pomrsio ovoj trojci račune"

Reprezentacija? Motiva je sve manje

Kada komunicira sa suigračima iz reprezentacije, kaže da uopće ne priča o reprezentaciji.

"To nam je svima bolna tačka. I ovim starijim igračima, ali i nama iz novije generacije. Svi kao iščekujemo neke promjene u Savezu, ali generalno tu su uvijek isti ljudi. Politika drži konce i dok se to ne promijeni teško je očekivati neki pomak. Mi svi rado se odazivamo na okupljanja, ali bogami, kako vrijeme odmiče, motiva je sve manje. Ima ga još uvijek, ali...U suštini više nikome ništa ne vjerujem, samo selektoru Šumanu."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi