Unčanin: Titula u pravim rukama

Unčanin: Titula u pravim rukama

A. Beganović

"Završni turnir Kupa Bosne i Hercegovine za rukometašice opravdao je očekivanje. Ostaje žal što u finalnom susretu nije igrala domaća ekipa jer onda bi tribine bile ispunjene kao i na polufinalnim susretima", rekao je Rade Unčanin i nadodao:

"Mislim da je ovaj završni turnir u Hadžićima pravi putokaz svim rukometnim radnicima kako se treba organizirati ovako veliki događaj sporta koji je neopravdano zapostavljen, a tu pogotovo mislim na žensku konkurenciju. Organizatori su gostujućim ekipa obezbjedili savršene uslove. Smještaj u hotelu "Feri" je bio fenomenalan i ukoliko budemo u mogučnosti, odnosno ukoliko nam financijska situacija dozvoli, mi na ljetne pripreme dolazimo na Igman. Polufinalne utakmice su bile pravi praznik rukometa, a rezultati ovih mečeva dovoljno govore o svemu. Obe utakmice završile su pobjedama od po jedan razlike i to je ono što privlači gledaoce na tribine. Sve kada se sabere mislim da mi u Banja Luku zasluženo nosimo pehar, ali i da je neko drugi osvojio trofej ne bi bilo nezasluženo".

Generalni sekretar Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Smajo Karačić također nije krio zadovoljstvo nakon odigrane finalne utakmice:

"Doista sam prijatno iznenađen. Od kada sam ja u rukometu bolji i neizvjesniji završni turnir kupa u ženskoj konkurenciji nije se dogodio. Velike zasluge idu domaćinu takmičenja, a ja sam se u polufinalnim susretima uvjerio da u ženski rukomet treba ulagati te da isti nije na niskim granama kako mnogi žele predstaviti. Rukometni savez naše države sigurno će pružiti veliku podršku ženskom rukometu, a ja lično mislim da je smanjenje lige na osam klubova pravo riješenje za ženski rukomet jer onda bi sigurno mnogo utakmica bilo neizvjesno kao i polufinalne na ovom takmičenju. Ja lično ću ići sa nekom inicijativom da u narednom periodu smanjimo ligu i siguran sam da ćemo ukoliko to i učinimo za tri do četiri godine imati ogromnu korist od toga".

Nakon završnice Kupa Bosne i Hercegovine za rukometašice još jednom je na vidjelo izašla činjenica koja kaže da se u Banja Luci već duže vrijeme najviše ulaže u ženski rukomet. Borac je pokazao najviše te na kraju zasluženo i slavio.

Polufinalni susreti između Željezničara i Katarine te Borca i Ljubuškog bili su mnogo kvalitetniji od samog finala. U prvoj utakmici pred ispunjenom dvoranom u Hadžićima domaće rukometašice su nes(p)retno izgubile, imale su sve u svojim rukama ali samo trenutak dekoncentracije odnio im je toliko željeno finale.

Drugi susret između Borca i Ljubuškog bio je finale prije finala. Rukometašice iz Hercegovine imale su tokom susreta i prednost od čak 6 razlike ali iskusne Banjolučanke nisu se predavale te su nakon produžetaka izborile finale u kojem su glatko porazile Katarinu.

Sve u svemu može se zaključiti da su svi ljubitelji ženskog rukometa mogli uživati i da uz malo više pažnje i rada sa mladima ovaj sport u našoj državi ima budućnost.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.