Upitan nastavak Premijer lige BiH za rukometašice

Nova sezona - novi problemi

Upitan nastavak Premijer lige BiH za rukometašice

S. Mlaćo

Udruga ženskih rukometnih klubova oglasila se povodom početka nove sezone Premijer lige BiH  u rukometa za žene.

Za vikend su odigrane utakmice prvog kola, ali očigledno da bure neće nedostajati ni ove sezone.

Tako su iz ove udruge uputili pismo Upravnom odboru RS BiH, te komesaru takmičenja Arijani Vojić.

Predmet je ustvari zahjev za smanjenje troškova ženskim rukometnim klubovima Premijer lige BiH.

"Poštovani,

Ženski rukometni klubovi Premijer lige BiH su suočeni sa veoma teškim uvjetima funkcioniranja koji su na rubu egzistencije što je posljedica dugogodišnje diskriminacije ženskog rukometa od strane RS BiH. Iako smo na takvo stanje upozoravali i na sastanku predstavnika klubova sa predstavnicima RS BiH u Sarajevu 18.09.2017. najnoviji potezi RS BiH i Komesara takmičenja/natjecanja pokazuju potpuno ignoriranje stavova i interesa ženskih rukometnih klubova. 

Umjesto smanjenja ili potpunog oslobađanja plaćanja troškova službenih osoba(kako to rade neki rukometni savezi u okruženju) naš rukometni savez je za novu sezonu povećao takse i putne troškove službenih osoba i to u prosjeku 20-30% u odnosu na prošlu sezonu. Da bi „briga“ o klubovima bila potpuna, pobrinuo se Komesar takmičenja/natjecanja, gosp. Arijana Vojić koja na utakmice ženske Premijer lige delegira službene osobe sa ogromnih udaljenosti bez ikakvog razloga osim povećanja troškova klubovima. Ovakav odnos UO RS BiH koji je na sva zvona najavio izjednačavanje statusa ženskog i muškog rukometa i ovakav odnos komesara , gosp Vojić prema ženskim rukometnim klubovima jasno pokazuju da ne trebamo očekivati poboljšanje nego pogoršanje statusa i ženskog rukometa i ženskih rukometnih klubova. 

Mi predstavnici ženskih rukometnih klubova Premijer lige BiH, nemamo ništa protiv većih naknada službenim osobama , ali oni ne mogu biti na teret klubova, jer jednostavno klubovi to ne mogu izdržati.

Udruženje ženskih rukometnih klubova Premijer lige BiH ovim putem zahtijeva od UO RS BiH da se najkasnije do 02.10.2017.g. donesu odluke o :

1. Maksimalnom iznosu troškova svih službenih osoba(suci ,delegat, zapisničar i mjeritelj vremena) na utakmicama Premijer lige BiH za rukometašice u visini od 500KM po utakmici

2. Oslobađanju od plaćanja kotizacije za sezonu 2017/2018 za sve klubove Premijer lige BiH za žene zbog činjenice da godinama ženski rukometni klubovi uplaćuju kotizacije i sve ostale „dadžbine „ RS BIH, a da zauzvrat u ženski rukomet u BiH od tih sredstava nije potrošena niti 1 KM, nego je sve potrošeno za muški rukomet. 

U slučaju da UO RS BiH i Komesar takmičenja/natjecanja ne uvaže ove naše zahtjeve , svih 12 klubova Premijer lige BiH za rukometašice je suglasno da prekinemo natjecanje nakon 2.kola , te ćemo u tom slučaju nastavak natjecanja organizirati u okviru udruge ženskih rukometnih klubova Premijer lige BiH.

Za gore navedeno pismenu suglasnost su dali klubovi članovi udruge ženskih rukometnih klubova Premijer lige BiH :

HŽRK Grude 

OŽRK Jedinstvo AR 

ŽRK Ilidža 

ŽRK Goražde 

HRK Katarina 

ŽRK Hadžići DIDO

ŽRK Dubica 

ŽRK Krivaja 

ŽRK Neretva 

ŽRK Izviđač CO 

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (Ž):

ŽRK Bihać 

ŽRK Mira

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi