Vardar se danas pridružuje Borcu, Metaloplastici, Celju...?
Foto: EPA

Svi šampioni Evrope sa prostora bivše Jugoslavije

Vardar se danas pridružuje Borcu, Metaloplastici, Celju...?

Vardar iz Skoplja danas ima jedinstvenu priliku da se upiše u historiju evropskog rukometa.

Ekipa prepuna kvalitetnih internacionalaca, za koju nastupa samo jedan Makedonac, igrat će u finalu Lige prvaka a protivnik će biti bogati francuski PSG. Historijski meč u Kolnu na rasporedu je danas s početkom u 18 sati, a Vardar bi mogao napraviti uspjeh kakav je već pravilo pet klubova sa prostora bivše Jugoslavije.

Naime, pet klubova sa naših prostora je u prošlosti dolazilo do naslova prvaka Evrope. Prvi kome je to pošlo za rukom bio je Partizan Bjelovar u sezoni 1971/1972., da bi u sezoni 1975/1976. šampionski pehar podigao banjalučki Borac.

Sredinom osamdesetih, dominantan klub u Evropi bila je Metaloplastika iz Šapca, koja je postajala prvak Evrope u sezonama 1984/85. i 1985/86., a početak devedesetih je obilježila era Zagreba koji je evropske titule osvajao u sezonama 1991/92. i 1992/93.

Posljednji klub sa prostora bivše Jugoslavije koji je bio prvak Evrope bio je RK Celje, koji je u sezoni 2003/04. u velikom finalu savladao Flensburg.

Od tada, do danas, niti jedan klub sa ovih prostora nije igrao ni u finalu Lige prvaka, pa su oči domaće javnosti usmjerene ka Vardaru koji je posljednjih godina pravi i najbolji reprezent balkanskog rukometa u Evropi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi