Zagreb slavi Smajlagića: S Lokomotivom "poništio" Podravku

Veliki uspjeh bivšeg trenera Bosne

Zagreb slavi Smajlagića: S Lokomotivom "poništio" Podravku

A. Beganović

Rukometašice Lokomotive iz Zagreba, koje s klupe predvodi nekadašnji trener Bosne Irfan Smajlagić, nove su prvakinje Hrvatske.

Deset godina Lokosice su čekale trofej. U sezonu nisu ušle onako kako je očekivala Uprava ovog kluba, pa je ista potegla za provjerenim rješenjem. Mjesec dana pred početak Lige 6 za šefa struke čelnici Lokomotive su angažovali Irfana Smajlagića i na kraju će se ispostaviti, povukli su potez za deset.

Rođeni Banjolučanin zasukao je rukave i krenuo je s krvavim radom, s kakvim se mnogo rukometašice Lokomotive još nisu susretale, pa je rezultat na kraju morao doći. Prvo je Pipe s Lokomotivom osvojio Kup, a danas su u odlučujućem meču za titulu njegove izabranice rezultatom 25:20 savladale vladarice hrvatskog ženskog rukometa, Podravku iz Koprivnice.

Do pobjede su Lokomotivu vodile Sonja Bašić i Lidija Horvat sa po šest pogodakam, doj je Jelena Živković sa pet pogodaka bila najefikasnija kod Podravke.

Tako je Smajlagić, koji je inače za vrijeme svog boravka u Bosni izvadio i bosanskohercegovački pasoš, svojim uspjesima dodao još jedan. Podsjetimo, za mnoge rukometne stručnjake, te igrače koje je trenirao, upravo je Pipe najzaslužniji za procvat hrvatskog muškog reprezentativnog rukometa. Zajedno s Červarom vodio je Kauboje do svjetske i olimpijske titule, a s kadetskom reprezentacijom Hrvatske osvojio je svjetsko zlato.

Zbog neslaganja s čelnicima Rukometnog saveza Hrvatske Pipe je odlučio dići sidro. Preuzeo je Egipat s kojim je uzeo zlato na Prvenstvu Afrike, te se kvalifikovao na Olimpijske igre, na kojima su njegovi izabranici, iako se nisu plasirali u četvrtfinale, pobrali simpatije rukometnog svijeta.

Nakon Egipta ovaj sjajni rukometni stručnjak preuzima Bosnu s kojom u našoj zemlji osvaja sve što se može osvojiti. No, to nijh sve. Pipe je afirmirao i nekoliko bosanskohercegovačkih i hrvatskih igrača u Bosni (Vražalić, Čelica, Čakić, Savić, Memić, Raković, Karačić), te je sa sarajevskom momčadi uspio ostvariti ono o čemu sanjaju svi sportski kolektivi u našoj zemlji. U Ligi prvaka Studenti su pod Smajlagićevim vodstvom prošli grupnu fazu, odnosno plasirali su se u osminu finala, što je najveći poslijeratni uspjeh klupskog sporta u našoj zemlji.

Nakon Bosne Smajlagić je vodio Zamet iz Rijeke, kojeg je spasio od ispadanja u niži rang, a nakon mnogo razmišljanja, preuzeo je Lokomotivu i po prvi put se obreo u ženskom rukometu. Isplatilo se...

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.