Zahirović: Zasukati rukave i izvući bh. rukomet iz krize

Predsjednik UO RSBiH za SportSport.ba

Zahirović: Zasukati rukave i izvući bh. rukomet iz krize

A. Beganović

Na Ilidži je 10. juna održana osnivačka Skupština Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj je za predsjednika Upravnog odbora imenovan Amir Zahirović.

Rukomet u Bosni i Hercegovini je već neko vrijeme na niskim granama, a nakon osnivanja novog Saveza očekivanja su velika. Međutim, novo rukovodstvo sasvim sigurno neće imati lagan zadatak i trebat će uložiti mnogo truda kako bi vratilo povjerenje bh. javnosti, te rukomet vratilo na mjesto koje mu objektivno i pripada.

"Skupština je održana u jednoj sjajnoj atmosferi. Istina, bilo je i nekih manjih problema, no na kraju je sve prošlo kako smo i očekivali", za SportSport.ba je istakao predsjednik Rukometnog saveza, Amir Zahirović.

Rukometni savez BiH nalazi se u velikim finansijskim problemima.

"Savez je u velikim dugovima, nemamo šta kriti. Još uvijek dugovi nisu detaljno utvrđeni, no znamo da prema Poreskoj upravi Federacije BiH imamo duga oko milion i 450.000 KM, a isto tako i prema dobavljačima. Konačan dug moramo što prije utvrditi kako bismo mogli napraviti reprogram. Očekujemo podršku državnih organa jer bez njihove pomoći izlazak iz krize biće nemoguća misija", govori predsjednik Rukometnog saveza BiH.

"Spremni smo za transparentan rad, a već smo poduzeli neke korake kako bismo da tako kažem narednu takmičarsku sezonu dočekali što spremnije. Novi Statut je usvojen, a želimo i izmijeniti Pravilnike koji su dovodili do konfuzije", dodao je Zahirović.

Rukometni savez BiH će ubrzo imenovati i direktore muške i ženske seniorske reprezentacije.

"Ubrzo ćemo imenovati direktore muške i ženske reprezentacije. Naša želja je vratiti ženski rukomet na rukometnu kartu Evrope. Pored toga sigurno će doći i do promjena u kancelariji koja bi trebala biti pokretač naših aktivnosti. Premijer liga će brojati 13 ili 14 klubova u narednoj sezoni. Borac će igrati u SEHA ligi, ali i najvjerovatnije u domaćem prvenstvu, a kako ne bi bio neparan broj klubova razmišlja se o proširenju lige", ističe Zahirović.

Osim novog Upravnog odbora Rukometni savez BiH dobit će i novog generalnog sekretara, a jedan od onih koji bi mogao naslijediti Smaju Karačića je i Kenan Magoda, nekadašnji direktor sarajevske Bosne u vremenu kada je ovaj klub imao glavnu riječ u bh. rukometu, te je postizao sjajne rezultate na evropskoj sceni.

"Nemamo mnogo vremena pa i generalnog sekretara moramo imenovati što prije. Istina, i Magoda je jedan od kandidata, a na narednoj sjednici UO ćemo donijeti odluku na koji način ćemo imenovati generalnog sekretara. Moguće je i da se otvori konkurs kao i da ga imenuje Upravni odbo. Do septembra ćemo imati novog generalnog sekretara", ističe Zahirović i na kraju dodaje:

"Otvoreni smo za saradnju sa klubovima i rukometnim radnicima. Svaka pomoć nam je od ogromne važnosti. Pročitao sam da se nekadašnji selektor Vojislav Rađa zalaže za osnivanje Udruženja premijerligaša i mislim da je to dobra ideja. Zajedničkim snagama možemo vratiti rukomet na mjesto gdje pripada."

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi