ŽRK Lokomotiva Mostar slavi pet decenija postojanja

Vrijedan jubilej

ŽRK Lokomotiva Mostar slavi pet decenija postojanja

U prostorijama Sportskog saveza Grada Mostara održana je konferencija za štampu povodom tradicionalnog rukometnog turnira „Voljenom gradu“, te obilježavanja 50 godina postojanja ŽRK Lokomotiva. 

Kako je naveo generalni sekretar Lokomotive Omer Omanović, rukometni klub Lokomotiva nastao je prije tačno 50 godina, davne 1964. godine tako što je skupina djevojčica iz bivše 10. Osnovne škole u Mostaru počela igrati rukomet.

Roditelji tih djevojčica su radili na željeznici te je i iz tog razloga klub nazvan Lokomotiva. Lokomotiva je svoje prve utakmice igrala iste godine na sreskom prvenstvu u Ljubuškom, gdje je zauzela četvrto mjesto, te je narednih 50 godina uspješno predstavlja Mostar.

U razdoblju od 1977. do 1988. godine Lokomotiva je nastupala u Prvoj ligi Jugoslavije, a 1983. i 1984. bila je i viceprvak države. Lokomotiva je dala velika rukometna imena, a jedno od najpoznatijih je naravno Jasna Merdan Kolar, vlasnica zlatne i srebrene olimpijske medalje.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (Ž):

Navedeni klub ovog vikenda će biti domaćin rukometnom turniru „Voljenom gradu“, a 50. rođendan kluba uz Lokomotivu obilježit će još– Gorica iz Podgorice, trebinjski Leotar, Ilidža te gradski rivali Katarina i Zrinjski. Program turnira počinje sutra u 10.00 sati, a prvog dana odigrat će se šest utakmica. U nedjelju su utakmice za plasman, uključujući i finale u 13 i 30.

Raspored za subotu:
Zrinjski– Gorica
Lokomotiva– Leotar
Katarina – Gorica
Ilidža – Leotar
Katarina – Zrinjski
Lokomotiva -Leotar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.