Andy Murray je kralj tenisa za 2016. godinu!

Pao je i Nole

Andy Murray je kralj tenisa za 2016. godinu!

Britanski teniser Andy Murray pobijedio je Novaka Đokovića u finalu Završnog mastersa rezultatom 2:0.

Bio je ovo jedan od najbitnijih mečeva u ovog sporta obzirom da su se dva velika šampiona sastala na kraju sezone u borbi za novu titulu, ali i mjesto broj 1. na ATP listi.

Oboje je na kraju pripalo Britancu kod kojeg se nije osjetio umor poslije veoma dugog i iscrpljujućeg meča protiv Raonića jučer u polufinalu.

Murray je meč započeo duplom servis greškom, te je tokom čitavog prvog gema imao problema sa servisom, ali je na kraju uspio bez većih problema povesti sa 1:0. Istom mjerom odmah je uzvratio Novak u narednom gemu za poravnanje na 1:1. 

Tako se igralo sve do šestog gema kada su i viđene prve brejk lopte i to na servis Novaka Đokovića. Murray je imao dvije šanse da povede sa 4:2, ali Đoković je nakon veoma dugog gema ipak uspio zadržati svoj servis.

Ipak, to mu nije pošlo u narednom gemu u kojem je servirao jer je Murray odmah iskoristio prvu brejk loptu te je napravio brejk i poveo sa 5:3. Nakon toga bio je siguran na svoj servis te je izgubio samo jedan poen i poveo sa 1:0 u setovima.

Kako se prvi set završio, tako je drugi počeo - brejkom Murrayja. Britanac je odmah oduzeo servis Novaku i poveo sa 1:0, da bi nakon toga sigurnom igrom dobio i vlastiti servis gem i potvrdio brejk. Novak je nakon toga uspio da uzme svoj servis gem i činilo se da se stabilizovalo, ali već naredni servis gem je izgubio pa je Murray imao dva brejka prednosti.

Novak ne bi bio prvi teniser svijeta tolike godine kada bi se predavao u sličnim situacijama pa je uspio veoma brzo vratiti jedan brejk i nakon toga osvojiti svoj servis i smanjiti na 4:3. Ipak, to je bilo sve što je uspio da napravi jer je Murray do kraja meča bio siguran na svoj servis pa je drugi set riješio u svoju korist sa 6:4.

Naravno, Murray je nakon ove titule zadržao mjesto broj 1. na ATP listi na kraju godine, dok će Đokoviću ovo biti prvi put poslije tri sezone da godinu ne završava na prvoj poziciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi