Bašić je već skidao skalp 'top 50' teniserima

Protivnik u 2. kolu Garcia-Lopez

Bašić je već skidao skalp 'top 50' teniserima

Dž. Mrakić

Bosanskohercegovački teniser Mirza Bašić sa tri nove pobjede na ATP turniru u Sofiji ostvario je novi ranking karijere i sada se nalazi na 106. mjestu "live" ATP liste.

Nakon što je u debitantskom nastupu na Australian Openu, gdje je dospio do 2. kola, ostvario četiri pobjede, Bašić je s dobrim nastupima nastavio i na ATP turniru u Sofiji (520.070€).

U kvalifikacijama je pobijedio Weintrauba (ATP 201) i Dustova (ATP 162), a zatim je u 1. kolu turnira bio bolji i od najboljeg indijskog tenisera Yukija Bhambrija (ATP 99).

Bašića u 2. kolu očekuje jedan od najvećih izazova u karijeri, s obzirom da će se nasuprot njega naći 27. teniser svijeta, Guillermo Garcia-Lopez.

Ipak, možda će upravo ranking Španca biti dobra stvar za našeg tenisera, Naime, Bašić je do sada u dva navrata imao priliku pobjeđivati tenisere iz "top 50". 

Jednu od najvećih pobjeda u svojoj karijeri ostvario je na ATP turniru u Halleu, gdje je u glavni žrijeb dospio kao "lucky loser" ili sretni gubitnik. Tada je bio tek 240. teniser svijeta, međutim uspio je sa turnira izbaciti jakog Poljaka Jerzyja Janowicza (2:1), koji je u to vrijeme bio 22. na ATP listi.

Druga velika pobjeda stigla je u okviru susreta 2. kola II grupe Euro-Afričke zone Davis Cupa. Tada je Bašić, također kao autsajder (ATP 221), uspio sa 3:2 u setovima poraziti najboljeg finskog tenisera svih vremena, Jarkka Nieminena, koji je tada bio 45. teniser svijeta.

Jankowiczev najbolji renking je 14. mjesto, dok je Nieminen u vrijeme svojih najboljih partija bio 13. na ATP listi.

Bašić je u više navrata pokazao da može igrati s najboljih teniserima svijeta i iz ovog razloga s pravom možemo reći da naš drugi reket i sutra ima dobre šanse. 

Sretno Mirza!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije