Bašić: Vjerujem da možemo do dva boda prvog dana

Naš teniser optimista prije prvog meča u petak

Bašić: Vjerujem da možemo do dva boda prvog dana

Po prvi put od kako je Davis Cup reprezentacija BiH u II grupi EA Zone, na domaćem terenu igramo meč za ulazak u I grupu. Žrijeb je obavljen, prvi će na teren Mirza Bašić i Ricardas Berankis. Ove sezone nas ide karta kada je u pitanju prvi singl.

Bašić je u Sarajevu dobio Jakupovica za prvi bod kontra Grčke, Džumhur je u Helsinkiju sredio Finca Paukkua. Sada Mirza s druge strane mreže ima izuzetno neugodnog, jakog protivnika, godinama najboljeg litvanskog igrača, Ricardasa Berankisa. Berankis je posljednji put poražen u singlu, u Davis Cupu 2010. godine. Tada je Grega Zemlja slavio u tri seta.

Berankisova forma je daleko od njegove najbolje, ali svakako vrijedi izdvojiti činjenicu da je nakon Wimbledona igrao uglavnom turnire na tvrdim podlogama. Prije kvalifikacija US Opena, Berankis je uzeo naslov u Astani također na tvrdoj podlozi. U trećem kolu kvalifikacija ATP turnira u Bukureštu,
Mirza je dobio prvi set, ali je na kraju Berankis prošao u tri.

Za razliku od Berankisa, Mirza Bašić je od nastupa u Finskoj igrao turnire na zemljanoj podlozi. Posljednjih pet turnira igrao je na zemlji, radilo se o Futuresima u Italiji, gdje je četiri puta poražen u prvom kolu, te je igrao jedno četvrtfinale.

" Pripreme smo odradili dobro, sigurno je da nas čeka težak meč, izjednačen. Ipak mi igramo na svom terenu i to bi trebala biti ta prevaga na našu stranu. Vjerujem da bi smo nakon prvog dana mogli voditi 2:0 " rekao je nakon današnjeg žrijeba Mirza Bašić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.