Borbeni Stepanek odveo Češku do naslova

Češka osvojila Davis Cup

Borbeni Stepanek odveo Češku do naslova

M. Maksimović

Češka je osvojila Davis Cup.Junak velikog finala na kraju je bio Radek Stepanek koji je u petom meču nakon velike borbe pobjedio Nicolasa Almagra 6-4, 7-6 (0), 3-6, 6-3. Tako je Češka u prvboj godini uspjela kompletirati tri naslova, osvojeni Hopman Cup, Fed Cup i na kraju Davis Cup.

Meč između Stepaneka i Almagra je ponudio sve ono što sa sobom nosi jedan takav odlučujući duel u Davis Cupu.Stepanek je igrao svoj najbolji meč u ovoj godini, možda čak i karijere. Bacao se  igrajući voleje, nije mario za razderane laktove i koljena.Almagro je imao svoje prilike, imao je break prednosti u drugom setu koji je možda čak i bio presudan.

 

U prvom setu smo vidjeli samo jedan break i to u najgorem trenutku za Almagra, u desetom gemu. Drugi gem drugog seta je bio maratonski, Almagro je preživio a onda i kaznio Stepaneka za propušteno. Sa breakom u petom gemu Almagro je stigao do 4-2, ali taj break prednosti nije dugo zadržao.

 

U osmom gemu je Stepanek došao do dvije break lopte, iskoristio je drugu. Set je otišao do tie breaka u kojem je Stepanek bio fenomenalan, nije izgubio niti jedan poen. Dvorana je bila na nogama, navijači u transu, Stepanek je definitvno izgledao kao teniser koji ne može izgubiti ovaj meč.

 

Međutim Almagro se nije predavao.Uzeo je predah u vratio se na teren, a jedan break mu je ovaj put bio dovoljan da uzme napokon set, break iz šestog gema. Ipak sve ono dobro što je napravio u trećem setu, Španac je prosuo na početku četvrtog.Pomogao je dvostrukom na 15:15, Stepanek je došao do dvije break lopte, iskoristio je prvu.

 

Čeh je poveo 3-0 i u tom trenutku definitivno bilo jasno da su Česi vrlo blizu velike pobjede.u sedmom gemu Almagro se vratio na 40:15 na servis Stepaneka, Čeh je izdržao, baš kao i dva gema kasnije kada je Španac došao na 15:30. 

 

Prvo je zabio as, a onda završio posao. Stepanek je pred očima jednog Kodeša, Lendla, Novotne, Santane ostvario veliku pobjedu. Češka je skinula sa trona Španiju u još jednom velikom finala Davis Cupa.

 

Stepanek je tri puta stigao do breaka, imao je čak 17 prilika, dok je Almagro uzeo jedan servis svog protivnika manje, uz deset propuštenih prilika.Almagro je napravio 15 forsiranih i pet neforsiranih pogrešaka više, dok su obojica sakupila po 47 winnera.

 

Češka - Španina 3:2 

Radek Stepanek - Nicolas Almagro 6-4, 7-6 (0), 3-6, 6-3

 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.