Braća Black su obilježila reprezentaciju Zimbabwea

Naš protivnik u Davis Cupu

Braća Black su obilježila reprezentaciju Zimbabwea

Emilio, Javier i Arantxa Sanchez. Godinama su bili najveća i rezultatski gledano najjača teniska porodica. Medutim i Zimbabwe je imao svoju porodicu koja je trajala u teniskim vodama. Wayne, Byron i Cara Black. Rezultatski su dobrim dijelom parirali Sanchezovima koji su bili uspješniji gledajući singl naslove.

Wayne je u konkurenciji parova osvojio 18 turnira, 2005. godine je bio četvrti u svijetu, sa Kevinom Ullyettom takoder teniserom iz Zimbabwea je osvojio US.Open (2001.) i Australian Open (2005.). Sa sestrom Carom je otišao do kraja na Roland Garrosu (2002.) i Wimbledonu (2004.)

Što se tiče Byrona, on je bio dosta dobar i u singlu. Jedno vrijeme je bio među trideset najboljih na svijetu (22), stigao je i do dvije titule u singlu. Uspio se probiti i do četvrtfinala Wimbledona i Us.Opena. U paru je bio bolji od brata, najbolji na svijetu i osvojio je više turnira (22). Sa Jonathanom Starkom je podigao pobjednički pehar u Parizu 1994. godine i još je gubio tri finala. Dva puta u Australiji, jednom na Wimbledonu. Byron je bio jedan od rijetkih koji je igrao forehand s dvije ruke.

Sestra Cara je nadmašila uveliko braću i još uvijek igra. Ima 66. titulana touru (jednu u singlu, pet u miksu). Wimbledon je osvajala tri puta u paru (Rennae Stubbs, Liezel Huber), dva puta u miksu (sa bratom Wayneom i Paesom). U miksu je kompletirala sva četiri Grand Slam turnira, u parovima je ostala kratka u Roland Garrosu. Ali sve troje znaju šta znači osvojiti titulu na jednom od četiri najveća.

Upravo su braća Black zajedno sa još jednim vrlo dobrim igračem u paru, Kevinom Ullyettom godinama vukli Davis Cup reprezentaciju. Od 1993. godine, pa sve do 2006. ova selekcija je uglavnom "živjela" na relaciji I grupe EA Zona - Svjetska grupa.

Najveću pobjedu su ostvarili su ostvarili aprila 1998. godine kada su u gostima na travi u prvom kolu Svjetske grupe dobili Australiju. I to nakon što su gubili 1:2. Trećeg dana su braća odigrala dva velika meča. U četvrtfinalu su izgubili od Italije. Blizu podviga su bili i 2000. godine. U Harareu su imali 2:1 kontra Amerikanaca ali nisu izdržali do kraja.

Kako su godine prolazile, braća su se povukla, a poraz od Grčke u Solunu prije devet godina je ovu selekciju izbacio iz II grupe EA zone. Sada su ponovo tu. Njihov selektor Martin Dzuwa je kao četvrtog igrača prijavio upravo Waynea Blacka. Wayne danas ima 41. godinu i teško možemo zamisliti da je spreman za neki ozbiljan meč.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti