Česi u Parizu, Federer spreman za Italiju

Davis Cup ponovo na Roland Garrosu

Česi u Parizu, Federer spreman za Italiju

Po tradiciji prva sedmica nakon Us Opena nam donosi mečeve Davis Cupa. Ove godine u polufinalu Svjetske grupe imamo okršaje Švicarske i Italije, odnosno Francuske i Češke.

Švicarske je kompletna, tu su Federer i Wawrinka, pitanje je koliko su umorni nakon nastupa u New Yorku.
Godinama su Švicarci muku mučili sa svojim sastavom, ove godine su u idealnom, ali do polufinala nije išlo glatko. Kazahstan je pao u petom meču, u Novom Sadu je bilo nešto lakše jer je Srbija igrala oslabljena.

Italija je oba meča igrala na zemljanoj podlozi, u gostima su prošli Argentinu, kući su nadoknadili 1-2 protiv Velike Britanije. U Genevi se igra na tvrdoj podlozi,  prvi će na teren Federer i Bolelli, nakon njih Wawrinka i Fognini.

Drugo polufinale se u Roland Garrosu, na zemljanoj podlozi. Na jednoj strani su Francuzu sa devet naslova, na drugoj Česi sa tri, ali sa dva uzastopna u posljednje dvije godine. Do sada su se ove dvije selekcije sastale 14 puta, rezultat je 7:7. Na zemlji su Francuzi dobili šest od deset duela. Posljednji je bio 2009. godine, Česi su u Ostravi slavili 3:2. U vrijeme Čehoslovačke, Francuzi su četiri puta bili domaćini upravo u Roland Garrosu, posljednji put 1982. godine.

Francuzi imaju Tsongu i Gasqueta za singl, Monfils i Bennetau su najavljeni za subotu.  Česi stižu sa Berdychom i Rosolom, tu je i Stepanek. Ostaje pitanje kakvo će vrijeme biti naredna tri dana u Parizu, kiša i prekidi nisu isključeni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.